Polska ma potencjał w rozwoju produkcji mleka A2A2

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
28-09-2025,12:30 Aktualizacja: 28-09-2025,11:24
A A A

Mleko z beta-kazeiną A2 jest lepiej przyswajalne i trawione przez człowieka. Dzieje się tak dlatego, że struktura jego białka jest nieco bardziej zbliżona do mleka kobiecego, koziego czy owczego.

Mleko A2A2 zdobywa w ostatnich latach coraz większą popularność nie tylko wśród osób szukających łatwiej przyswajalnej alternatywy, lecz także przetwórców, którzy widzą w nim szansę na rozwój nowych produktów.

Polska w porównaniu ze światowymi liderami jawi się jako kraj o dużym potencjale w produkcji tego surowca. Tempo wzrostu globalnego rynku mleka A2A2 jest wysokie.

mloeczarstwo, globalny rynkek mleczarski, Indie, Unia Europejska, USA, Chiny, Nowa Zelandia, sery, masło

Mapa mleczarska świata 2025: Kto karmi planetę?

Globalna produkcja mleka w 2024 roku osiągnęła około 950 mln ton. To wzrost o 1,1% względem poprzedniego. Z raportu OECD-FAO Agricultural Outlook 2025–2034 wynika, że liderami pozostają Indie i Pakistan, ale coraz większą rolę w...

Światowi liderzy w produkcji mleka A2A2 to przede wszystkim Stany Zjednoczone, Chiny, Australia i Nowa Zelandia. Europa, choć startowała później, szybko nadrabia dystans.

W 2024 r. wartość europejskiego rynku mleka A2A2 wyniosła około 635,5 mln dolarów, co odpowiada niemal 16% udziału w rynku globalnym.

Do 2030 r. wartość tego segmentu na Starym Kontynencie ma wzrosnąć do 1,72 mld dolarów.

W Europie największym graczem pozostają Niemcy, które generują największą wartość sprzedaży.

Za najbardziej dynamiczny rynek uznawane są natomiast Włochy, gdzie konsumpcja mleka A2A2 rośnie w szybkim tempie.

Równocześnie w Szwajcarii i Francji prowadzone są pilotażowe programy hodowlane i produkcyjne, mające przygotować grunt pod szersze wprowadzenie tego rodzaju mleka do oferty konsumentów.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, krowy mleczne, produkcja mleka, mleko w UE

Mleko w sierpniu minimalnie podrożało

Cena mleka w sierpniu wzrosła o niespełna 1% względem lipca. Wciąż pozostaje także wyraźnie wyższa niż rok temu. Tym razem jednak nieco spadła poniżej średniej unijnej. Najwięcej za surowiec otrzymywali dostawcy z Podlasia, a najmniej z Małopolski...

Polska ma potencjał produkcyjny

W Polsce utrzymuje się obecnie blisko 2 mln krów mlecznych. Choć w ostatnich latach obserwujemy spadek pogłowia, pod względem produkcji mleka wciąż zajmujemy wysokie trzecie miejsce w Unii Europejskiej.

To sprawia, że Polska jest ważnym graczem na europejskim rynku mleka, z dużym potencjałem rozwoju i ekspansji.

Podobnie obiecujące są perspektywy rodzimego rynku mleka A2A2.

Potwierdzają je m.in. wyniki badań genomowych prowadzonych przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) w ramach czterech edycji projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności”.

Badania te pokazują, że dzięki selekcji genomowej możliwe jest efektywne zwiększanie liczby krów produkujących wyłącznie mleko A2A2, co może znacznie ułatwić rozwój tego segmentu w Polsce.

DeLaval, Fortune Cieszymowo, VMS v300, dój automatyczny, Maciej Baurycza, krowy mleczne, batch milking, dój grupowy

25 robotów udojowych w Cieszymowie. Zdjęcia

25 robotów udojowych, tysiące litrów mleka i największa instalacja batch milking DeLaval na świecie. To wszystko w polskim gospodarstwie Fortune Cieszymowo. 4 września odbyło się oficjalne otwarcie inwestycji Fortune Cieszymowo. Chyba...

– Dotychczas badaniom genomowym poddaliśmy łącznie ponad 42 800 jałówek i krów: 14 304 sztuki w 2022 r., 16 001 w 2023 r. i 12 500 w roku ubiegłym – podkreśla Agnieszka Nowosielska, dyrektor ds. hodowli PFHBiPM.

Wyniki wykazały, że zwierzęta z genotypem A2A2 stanowią średnio 50% genotypowanego stada, a ponad 40% z genotypem A1A2 może stanowić populację zapasową.

Pod oceną wartości użytkowej realizowanej przez PFHBiPM znajduje się aktualnie 1 stado w 100/% składające się z krów z genotypem A2A2 oraz 18 stad, w których udział krów A2A2 wynosi 75%  i więcej – mówi Agnieszka Nowosielska, dodając:

– Tak optymistyczne statystyki dają realne podstawy do budowania stabilnych i konkurencyjnych populacji

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2025

Hoduj z głową świnie:

-Dobrze żywić, znaczy kontrolować

-Co się dzieje w świńskim świecie?

-Polska też ma swoją giełdę tuczników

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2025

Hoduj z głową bydło:

-Zwalczanie mastitis w wielkotowarowych stadach

-Bolusy wapniowe w prewencji hipokalcemii?

-Żywienie latem. Ograniczmy ten stres.

PRENUMERATA