Polska ma potencjał w rozwoju produkcji mleka A2A2
Mleko z beta-kazeiną A2 jest lepiej przyswajalne i trawione przez człowieka. Dzieje się tak dlatego, że struktura jego białka jest nieco bardziej zbliżona do mleka kobiecego, koziego czy owczego.
Mleko A2A2 zdobywa w ostatnich latach coraz większą popularność nie tylko wśród osób szukających łatwiej przyswajalnej alternatywy, lecz także przetwórców, którzy widzą w nim szansę na rozwój nowych produktów.
Polska w porównaniu ze światowymi liderami jawi się jako kraj o dużym potencjale w produkcji tego surowca. Tempo wzrostu globalnego rynku mleka A2A2 jest wysokie.

Mapa mleczarska świata 2025: Kto karmi planetę?
Światowi liderzy w produkcji mleka A2A2 to przede wszystkim Stany Zjednoczone, Chiny, Australia i Nowa Zelandia. Europa, choć startowała później, szybko nadrabia dystans.
W 2024 r. wartość europejskiego rynku mleka A2A2 wyniosła około 635,5 mln dolarów, co odpowiada niemal 16% udziału w rynku globalnym.
Do 2030 r. wartość tego segmentu na Starym Kontynencie ma wzrosnąć do 1,72 mld dolarów.
W Europie największym graczem pozostają Niemcy, które generują największą wartość sprzedaży.
Za najbardziej dynamiczny rynek uznawane są natomiast Włochy, gdzie konsumpcja mleka A2A2 rośnie w szybkim tempie.
Równocześnie w Szwajcarii i Francji prowadzone są pilotażowe programy hodowlane i produkcyjne, mające przygotować grunt pod szersze wprowadzenie tego rodzaju mleka do oferty konsumentów.

Mleko w sierpniu minimalnie podrożało
Polska ma potencjał produkcyjny
W Polsce utrzymuje się obecnie blisko 2 mln krów mlecznych. Choć w ostatnich latach obserwujemy spadek pogłowia, pod względem produkcji mleka wciąż zajmujemy wysokie trzecie miejsce w Unii Europejskiej.
To sprawia, że Polska jest ważnym graczem na europejskim rynku mleka, z dużym potencjałem rozwoju i ekspansji.
Podobnie obiecujące są perspektywy rodzimego rynku mleka A2A2.
Potwierdzają je m.in. wyniki badań genomowych prowadzonych przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) w ramach czterech edycji projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności”.
Badania te pokazują, że dzięki selekcji genomowej możliwe jest efektywne zwiększanie liczby krów produkujących wyłącznie mleko A2A2, co może znacznie ułatwić rozwój tego segmentu w Polsce.

25 robotów udojowych w Cieszymowie. Zdjęcia
– Dotychczas badaniom genomowym poddaliśmy łącznie ponad 42 800 jałówek i krów: 14 304 sztuki w 2022 r., 16 001 w 2023 r. i 12 500 w roku ubiegłym – podkreśla Agnieszka Nowosielska, dyrektor ds. hodowli PFHBiPM.
Wyniki wykazały, że zwierzęta z genotypem A2A2 stanowią średnio 50% genotypowanego stada, a ponad 40% z genotypem A1A2 może stanowić populację zapasową.
Pod oceną wartości użytkowej realizowanej przez PFHBiPM znajduje się aktualnie 1 stado w 100/% składające się z krów z genotypem A2A2 oraz 18 stad, w których udział krów A2A2 wynosi 75% i więcej – mówi Agnieszka Nowosielska, dodając:
– Tak optymistyczne statystyki dają realne podstawy do budowania stabilnych i konkurencyjnych populacji
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)