Liczba ferm w Hiszpanii maleje z każdym rokiem

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-05-2017,8:05 Aktualizacja: 30-05-2017,7:55
A A A
W Hiszpanii w ciągu 10 lat liczba gospodarstw hodowli trzody chlewnej zmalała o niemal 13 tys. (13 proc.), a ich zdolność wytwórcza wzrosła - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie hiszpańskiego ministerstwa rolnictwa.
 
Ministerstwo rolnictwa w Hiszpanii (Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente - MAPAMA) informuje, że w okresie od 2007 r. do 2016 r. liczba ferm w Hiszpanii spadła z 99 561 do 86 641 sztuk.
 
Wśród ponad 86 tys. gospodarstw hodowli trzody chlewnej 14 213 zajmuje się produkcją ekstensywną, 68 980 intensywną, a pozostałe to fermy mieszane. 
 
cena żywca wieprzowego, trzoda chlewna, Niemcy, Polska

Podwyżki cen tuczników w Polsce są mniejsze niż w Niemczech

Tuczniki w Niemczech według notowań w 20 tygodniu podrożały o 4 centy. Jednak wzrost ten nie odbił się na krajowych cenach. W bieżącym tygodniu średnio za kilogram żywca płacono 5,77 złotych, czyli tak jak w ubiegłym tygodniu.   Wzrost cen w...
 
Dane te wykazują spadek o 13 proc. w całkowitej liczbie gospodarstw trzody chlewnej w okresie 2007-2016 r. Jeżeli chodzi o produkcję intensywną i ekstensywną trendy są zupełnie inne.
 
Liczba ferm ekstensywnych wzrosła z 13 475 w 2007 r. do 14 213 w 2016 r. Natomiast liczba gospodarstw intensywnych spadła o 16.5 proc., z 82 648 gospodarstw w 2007 r. do 68 980 obecnie.
 
Mimo spadku liczby ferm, ich zdolność wytwórcza wzrosła. Największe gospodarstwa znajdują się w Katalonii, Aragonii, Kastylii i León, a najmniejsze w Estremadurze, Andaluzji i Galicji.
 
Jednocześnie nastąpił wzrost liczby ferm z grupy specjalnej, do której należą między innymi hodowle selekcyjne, ośrodki sztucznego zapłodnienia,  fermy knurów i loszek oraz ośrodki kwarantannowe.
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA