Ceny żywca wieprzowego lecą w dół

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-07-2025,9:35 Aktualizacja: 15-07-2025,9:35
A A A
W pierwszym tygodniu lipca ceny zakupu trzody chlewnej zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce uległy obniżeniu. Podobny trend dotyczy mięsa wieprzowego. 
 
W dniach od 30 czerwca do 6 lipca na rynku krajowym zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 6,66 zł za kg.
 
Jego cena była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Notowania żywca wieprzowego były jednocześnie o 10% niższe niż przed rokiem. 
 
asf, ognisko ASF u świń, trzoda chlewna, strefa czerwona, strefa różowa, strefa niebieska, dziki, ognisko ASF, KE

ASF u świń po raz 5. Choroba nabiera rozpędu

Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła 5. ognisko ASF u świń w Polsce. Tym razem wybuchło ono w woj. zachodniopomorskim.  Ognisko ASF u świń nr 5 w 2025 r. wybuchło w pobliżu wsi Samlino położonej w województwie zachodniopomorskim w...
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, dostawcy uzyskiwali średnio 210,12 euro (około 893 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Cena ta była o ponad 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem. 
 
Żywiec tej klasy w Polsce skupowano średnio po 206,58 euro (około 878 zł) za 100 kg. Cena ta była o 2% niższa od średniej ceny uzyskiwanej przed producentów w krajach Wspólnoty. 
 
Więcej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono m.in. w Danii (222,62 euro, co daje około 946 zł za 100 kg), w Hiszpanii (221,06 euro, 940 zł za 100 kg) i w Niemczech (210,12 euro, 893 zł za 100 kg).
 
Z kolei mniejsze stawki uzyskiwali dostawcy m.in. w Niderlandach (172,16 euro, 732 zł za 100 kg) i we Francji (203,00 euro, 863 zł za 100 kg). 
 
W pierwszym tygodniu lipca na rynku krajowym półtusze wieprzowe zbywano średnio po 9,70 zł za kg. Cena tego asortymentu była o 3,5% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 6,5% niż przed miesiącem, a także o 10% niż w analogicznym okresie 2024 r.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA