Agri Plus otworzył nową wytwórnię pasz w Kurzętniku
Pasze, głównie, dla drobiu, ale też dla trzody chlewnej, w ilości 220 tys. ton rocznie, będą produkowane w nowej, uruchomionej niedawno wytwórni w Kurzętniku.
Siódma i zarazem najnowocześniejsza wytwórnia pasz Agri Plusa powstała w Kurzętniku w woj. warmińsko-mazurskim.

Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
Nowoczesna inwestycja już teraz stała się wizytówką firmy. Jak zapewniają jej władze, ma ona także być wsparciem dla lokalnych rolników, z którymi ona współpracuje, ale nie tylko.
Blisko ludzi i środowiska
– Naszą działalność prowadzimy z niemal tysiącem gospodarstw indywidualnych. Dzięki takim inwestycjom, jak ta w Kurzętniku, możemy jeszcze skuteczniej wspierać polskich rolników i zapewnić im dostęp do najwyższej jakości pasz stworzonych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – mówił podczas uroczystego otwarcia inwestycji prezes Agri Plus Paweł Gołębiewski, dodając:
– Nowy zakład będzie odgrywał kluczową rolę w zapewnieniu wysokiej jakości pasz i stabilności produkcji w całym regionie.
– Roczne moce produkcyjne to około 220 tys. ton mieszanek paszowych. Stanowi ona dopełnienie zobowiązania od pola do stołu – tłumaczył Waldemar Warguła, dyrektor zarządzający oddziału paszowego Agri Plus.
Zakład zaprojektowano z uwzględnieniem efektywności energetycznej, redukcji emisji pyłów i hałasu, a proces produkcji jest prowadzony w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju.
– Znaczącą część pracowników nowego zakładu stanowią okoliczni mieszkańcy. Na miejscu zatrudnionych jest 24 pracowników – podkreślał Waldemar Warguła.
Kluczowa higienizacja

Zmodernizowany matecznik na 1900 macior
Wieża produkcyjna wytwórni ma około 50 m wysokości. Cały proces wytwarzania pasz jest w pełni zautomatyzowany. Został on wyposażony w setki czujników, które monitorują wszystko, od samego przyjęcia surowców, przez mieszanie, naważanie, aż po magazynowanie gotowego wyrobu.
Pozwala to uzyskać powtarzalność mieszanek paszowych, ich identyfikowalność oraz transparentność każdego komponentu i produkowanej partii.
– Rocznie będziemy chcieli zakupić 140 tys. ton zbóż od lokalnych rolników, głównie pszenicę i kukurydzę zgodnie z polskimi wymaganiami jakościowymi – mówił Waldemar Warguła.
Sercem inwestycji są linie technologiczne wyposażone w higienizatory, które umożliwiają wydłużenie czasu przebywania mieszanek paszowych w wysokiej temperaturze. To znacząco polepsza strukturalnie i mikrobiologicznie mieszankę paszową.
– Mieszanki dla drobiu trafiają do dwóch higienizatorów, w których przebywają nawet do 2,5 minuty w temperaturze 80 stopni Celsjusza. W przypadku mieszanek dla świń nie wymagają one tak długiego czasu higienizacji – tłumaczył Waldemar Warguła, dodając:
– Podczas tego zabiegu uwalnia się proces żelatynizacji skrobi w zbożu, co poprawia strawność paszy, umożliwia jej lepszą przyswajalność i podnosi wskaźnik jej wykorzystania przez zwierzęta, czyli FCR.
Więcej informacji o procesie wytwarzania pasz w nowej wytwórni w Agri Plusa w Kurzętniku zamieścimy wkrótce.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ