Inne
RSS-
29-03-2024,10:15
Produkcja mięsa pod presją. Bruksela żyje w swojej bańce
Ludzie jedzący mięso stanowią 90 proc. populacji Europy. Tymczasem są oni pod presją około 4 proc. wegetarian i 1 proc. wegan w społeczeństwie europejskim. -
28-03-2024,9:40
Zmiana na stanowisku głównego lekarza weterynarii
Krzysztof Jażdżewski został powołany na stanowisko głównego lekarza weterynarii przez ministra rolnictwa Czesława Siekierskiego. -
27-03-2024,13:30
Hodowcy mogą zgłaszać uwagi do unijnego rozporządzenia o zdrowiu zwierząt
Komisja Europejska zaprasza zainteresowane podmioty i strony, np. stowarzyszenia branżowe i producentów, lekarzy weterynarii oraz organizacje pozarządowe do zgłaszania uwag do Prawa o zdrowiu zwierząt. -
26-03-2024,11:55
Agrotech 2024 pod znakiem rolnictwa 4.0
Targi rolnicze Agrotech w Kielcach były miejscem prezentacji nowości i premier, poznawania innowacyjnych rozwiązań ułatwiających pracę, a także platformą spotkań w pełnej pozytywnej energii atmosferze. -
16-03-2024,14:15
Mięsne nazewnictwo produktów roślinnych będzie zakazane?
Prawo zakazujące stosowania mięsnego nazewnictwo do produktów roślinnych już obowiązuje we Francji. Za chwilę taką decyzję podejmą Włosi. Czy Polska również zdecyduje się na ten krok? -
03-03-2024,10:35
Bez białka zwierzęcego nie wyżywimy ludzkości
– Jeśli odejdziemy od produkcji białka z mleka i mięsa będziemy zmuszeniu do wycięcia większej ilości lasów. Nie da się bowiem wyżywić całej ludności na świecie w stylu wege – mówi Łukasz Wyrzykowski, prezes zarządu IFCN.