Pryszczyca na Słowacji. 4. ognisko i stan wyjątkowy
4. ognisko pryszczycy na Słowacji wybuchło w miejscowości Luc na Ostrove w powiecie Dunajska Streda w kraju trnawskim. Rząd wprowadził stan wyjątkowy.
Pryszczyca szerzy się na Słowacji. Wczoraj tamtejsze służby weterynaryjne potwierdziły wybuch kolejnego 4. ogniska tej choroby. Jest też podejrzenie kolejnego.
Pryszczyca na Słowacji. Ponad 2,5 tys. sztuk bydła mlecznego w ogniskach
4. ognisko pryszczycy na Słowacji wybuchło w miejscowości Luc na Ostrove w powiecie Dunajska Streda w kraju trnawskim.
Gospodarstwo, w którym potwierdzono ognisko liczyło około 270 sztuk bydła mlecznego.
Niestety możliwe są także kolejne ogniska tej choroby.
Jak podaje słowacki portal Aktuality.sk istnieje podejrzenie, że wirus dostał się również do gospodarstwa w miejscowość Dolne Saliby w powiecie Galanta oddalonym o ponad 20 km od dotychczasowych ognisk.
Premier Słowacji Robert Fico oraz tamtejszy minister rolnictwa Richard Takáč zadeklarowali pełne wsparcie dla hodowców.
Rząd Słowacji na prośbę ministra rolnictwa wprowadził też na terenie kraju stan wyjątkowy.
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Rzekomy pomór drobiu zabił już ponad 6,6 mln zwierząt
-
ASF w powiecie piotrkowskim. 4 gminy i miasto Piotrków w strefie zakażenia ASF
-
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
Mocne spadki cen w skupie bydła
-
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z Wipaszem
-
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
Spadki cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
-
141 sztuk bydła w zakażonych stadach. Znamy szczegóły ostatnich ognisk BT
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




