Wirus grypy ptaków w stadzie indyków rzeźnych
Ognisko HPAI nr 39 w 2022 roku wybuchło w gospodarstwie utrzymującym indyki rzeźne w województwie kujawsko-pomorskim. Znajdowało się w nim 13 tysięcy sztuki drobiu.
Wirus HPAI podtypu H5N1 został potwierdzony w gospodarstwie utrzymującym 13 tysięcy indyków rzeźnych w województwie kujawsko-pomorskim.
Ognisko HPAI nr 39 w 2022 roku zostało stwierdzone w miejscowości Nowopole w gminie Kikół w powiecie lipnowskim w woj. kujawsko-pomorskim.
Ogniska HPAI w gospodarstwach przyzagrodowych
Wirus HPAI podtypu H5N1 został potwierdzony na podstawie wyników badań laboratoryjnych z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
Inspekcja Weterynaryjna wdrożyła wszystkie środki zwalczania choroby w związku ze stwierdzeniem w gospodarstwie ogniska HPAI nr 2022/35, zgodnie z procedurami wynikającymi z przepisów prawa krajowego oraz rozporządzenia Delegowanym Komisji (UE) 2020/687.
Na terytorium Polski od 1 stycznia do 14 grudnia 2022 stwierdzono 39 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu oraz 34 ogniska HPAI u ptaków dzikich. Ostatnie z nich potwierdzono 14 grudnia w Wejherowie w woj. pomorskim u kosoroba.
Informacje o bieżącej sytuacji epizootycznej w zakresie grypy ptaków w 2022 r. w Polsce i innych państwach członkowskich UE publikowane są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii TUTAJ
Mapę obrazującą ogniska HPAI u drobiu domowego oraz dzikiego ptactwa znajdziesz TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
Spadek cen kurcząt brojlerów, stabilizacja na rynku indyków i kaczek
-
HPAI u drobiu w Polsce. Wybuchło 8 nowych ognisk
-
Liczba ognisk rzekomego pomoru drobiu wciąż rośnie
-
Sprawdź aktualne ceny żywca drobiowego
-
Dariusz Goszczyński: walka z chorobami zakaźnymi priorytetam dla branży drobiarskiej
-
Rekordowa produkcja kurcząt rzeźnych w Polsce. Historyczne wyniki
-
Rzekomy pomór drobiu zabił już ponad 6,6 mln zwierząt
-
Sprawdź jak kształtują się ceny na rynku drobiu
-
Nieprzewidywalny rynek drobiu. Choroby zakaźne, wahania produkcji i presja importu
-
108 ognisko HPAI potwierdzone w woj. kujawsko-pomorskim
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2025
-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca
-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1
-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




