Przedświąteczne kontrole karpia. Polska jest liderem jego produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
23-12-2025,9:05 Aktualizacja: 23-12-2025,9:25
A A A

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) poinformowała o wynikach przedświątecznej kontroli karpia dostępnego w sprzedaży detalicznej.

Główne cele tych działań to sprawdzenie rzetelności informacji dla konsumentów i identyfikowalności produktów. Przeprowadzili je inspektorzy z IJHARS w Warszawie, Bydgoszczy, Olsztynie, Szczecinie i Opolu. Kontrolą objęto 8 punktów sprzedaży, w których sprawdzono łącznie 15 partii karpia, zarówno całej ryby, jak i jej elementów (płat, filet, dzwonko) - o łącznej masie ponad 121 kg.

ijhars, kontrole, mięso, ser

IJHARS po kontroli mięs i serów: 40 proc. sklepów sprzedaje towar z nieprawidłowościami

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) poinformowała o wynikach kontroli mięsa, wędlin i serów. Jakie nieprawidłowości stwierdziła? Inspektorzy sprawdzili jakość mięsa czerwonego, wędlin oraz serów...

Wyniki kontroli

Kontrolerzy zakwestionowali oznakowanie co trzeciej partii. Nieprawidłowości dotyczyły braku w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi informacji o metodzie produkcji, obszarze, na którym ryba została wyhodowana, nazwie systematycznej ryby lub rzetelnego oznaczenia producenta. Wszystkie kontrolowane produkty były oznakowane w języku polskim, prawidłowo zastosowano oznaczenie artykułu jako ‘Produkt polski’” – przekazała IJHARS.

Jak dodała, nie stwierdzono również nieprawidłowości w zakresie identyfikowalności sprzedawanych ryb - sprawdzani przedsiębiorcy posiadali komplet dokumentów handlowych.

„W wyniku weryfikacji dokumentów nie stwierdzono naruszeń dotyczących nierzetelnego podawania państwa pochodzenia. Kontrolowani okazali dokumentację zakupową odnośnie sprawdzanych partii ryb. W toku kontroli nie stwierdzono wprowadzania do obrotu produktów po upływie daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Nie stwierdzono również  nieprawidłowości w zakresie sposobu i warunków przechowywania kontrolowanej żywności” – przekazała Inspekcja.

Na etapie kontroli inspektorzy nie zastosowali sankcji. Wobec 3 podmiotów zapowiedzieli jednak wszczęcie postępowań administracyjnych w celu ukarania z tytułu nieprawidłowego oznakowania produktów.

Polska liderem

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) podkreślił na swoim portalu, że Polska jest największym producentem karpia w Unii Europejskiej, z około 30-proc. udziałem w całej produkcji unijnej. Kolejne miejsca zajmują Czechy i Węgry.

kowr, dynie, produkcja dyni, uprawa dyni

KOWR: Polska największym producentem dyni w Unii Europejskiej

W latach 2014-2024 areał uprawy dyni w Polsce zwiększył się z 1,1 tys. ha do 9,3 tys. ha – wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Nasz kraj jest od 2020 r. największym producentem tych pomarańczowych kul w Unii Europejskiej....

„W 2024 r. produkcja karpia wyniosła 21,5 tys. ton i stanowiła 42 proc. połowu ryb słodkowodnych w Polsce i 43,5 proc. produkcji w akwakulturze. W 2025 r. prognozowany jest niewielki spadek połowów karpia, do 20,5 tys. ton (o 4,6 proc. r/r). Jest on spowodowany niskimi temperaturami wody w maju oraz suszą hydrologiczną w pierwszej połowie roku, skutkującą niepełnym obsadzeniem części stawów hodowlanych. Jednak pomimo przewidywanej mniejszej produkcji w 2025 r., krajowe zapotrzebowanie na karpia będzie w pełni zapewnione” – wskazał KOWR.

Według jego danych, w ostatnich latach średnie spożycie karpia w Polsce kształtowało się na poziomie około 0,5-0,6 kg na mieszkańca, a udział spożycia karpia w odniesieniu do wszystkich ryb i owoców morza konsumowanych w kraju stanowił 3-4 proc.

Źródła: IJHARS, KOWR

Poleć
Udostępnij