Grypy ptaków blisko polskiej granicy
Główny lekarz weterynarii informuje, że niektóre przypadki grypy ptaków stwierdzone u dzikiego ptactwa w Niemczech, znajdowały się w bliskiej odległości od polskiej granicy.
Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) została w tym roku potwierdzona już w ośmiu państwach Unii Europejskiej. Wystąpiła ona u drobiu przydomowego oraz dzikich ptaków.
Główny lekarz weterynarii poinformował o ogniskach i przypadkach wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), które w tym roku wybuchły w państwach członkowskich Unii Europejskiej.

Produkcja drobiu ponownie poniżej progu opłacalności
Ogniska stwierdzono zarówno w gospodarstwach komercyjnych jak i u drobiu przydomowego.
W przypadku dzikich ptaków wirus stwierdzany jest główne u ptactwa wodnego (blaszkodziobe i siewkowe) oraz u ptaków drapieżnych (sokołowe).
Niektóre przypadki stwierdzone u dzikich ptaków znalezionych w Niemczech, znajdowały się w bliskiej odległości od polskiej granicy.
Wśród stwierdzonych podtypów dominuje H5N8.
Służby weterynaryjne potwierdzają także zakażenia drobiu podtypami H5N5 i H5N1 wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Dane dotyczące sytuacji epizootycznej w poszczególnych państwach członkowskich w sezonie jesiennym bieżącego roku, tj. od początku października do 19 listopada 2020 r. znajdziesz TUTAJ
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych
-
HPAI w trzech kolejnych fermach w Polsce
-
Cena żywca drobiowego wzrosła
-
Sprawdź gdzie ptasia grypa robi największe spustoszenie
-
Łubin w żywieniu drobiu. Czy to dobra pasza?
-
Mielenie kurcząt w Niemczech będzie zabronione
-
HPAI w Polsce. Białoruś rozszerza ograniczenia
-
Ptasia grypa we Francji. Sytuacja jest poważna
-
Kurczęta brojlery podrożały. A pozostały drób?
-
Drób lubi groch i bobik. Wyniki badań są obiecujące
-
Dwa ogniska HPAI i ponad 47 tys. sztuk drobiu do utylizacji
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 6/2020
-Krajowe źródła biała
-Kiedy i gdzie giną prosięta
-Od wyproszenia do krycia
-Trudny rok
-Rozpoczął hodowlę od nowa
Hoduj z głową bydło 1/2021
-Co czeka rynek mleka
-Zmodernizowany opas
-Bydło na lekkie gleby
-Jak zasuszać krowy ?
-O laktację trzeba zadbać
-
23-01-2021,14:00
Łubin w żywieniu drobiu. Czy to dobra pasza?
-
20-01-2021,12:15
Tuczniki, warchlaki a nawet prosięta mogą jeść polskie białko
-
19-01-2021,11:30
Drób lubi groch i bobik. Wyniki badań są obiecujące
-
18-01-2021,18:50
Pożar w oborze. Krowy zatruły się czadem
-
16-01-2021,13:45
Zobacz jak praca sprzętu udojowego wpływa na mastitis
-
05-01-2021,10:35
Żywność w 2021 roku nadal będzie drożeć
-
25-01-2021,15:20
UTP w Bydgoszczy stawia na rozwój. Uczelnia rusza z nową inwestycją
-
25-01-2021,15:15
MacDon wchodzi w przystawki do zbioru kolb kukurydzy
-
23-01-2021,14:00
Łubin w żywieniu drobiu. Czy to dobra pasza?
-
22-01-2021,13:10
Nowe rozwiązania w ochronie zbóż i rzepaku od Bayera
-
21-01-2021,14:25
„Plecak” od Horscha
-
20-01-2021,12:15
Tuczniki, warchlaki a nawet prosięta mogą jeść polskie białko