Drób w skupie po raz kolejny tanieje

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-09-2021,15:20 Aktualizacja: 27-09-2021,15:16
A A A
Krajowe zakłady drobiarskie w trzecim tygodniu września po raz kolejny obniżyły ceny żywca drobiowego. Dotyczy to zarówno kurcząt brojlerów, indyków jak i gęsi. 
 
W Polsce w dniach od 13 do 19 września zakłady skupowały drób w cenach niższych niż przed tygodniem. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 3,99 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. 
 
Indyki skupowano średnio po 4,88 zł za kg. Było to o 1% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. 
 
grypa ptaków, Francja, ognisko choroby, drób hodowlany,

Grypa ptaków atakuje we Francji

Francuski resort rolnictwa poinformował o wykryciu ogniska grypy ptaków w północnej części Francji. Wirus wdarł się do gospodarstwa utrzymującego kaczki, kury, indyki, przepiórki i gołębie.   Grypa ptaków została...
 
Cena gęsi ukształtowała się na poziomie 9,71 zł za kg i była o 4% niższa niż przed tygodniem, ale o 1,5% wyższa niż w trzecim tygodniu sierpnia.
 
Stabilny poziom cen odnotowano w przypadku kaczek brojlerów. W trzecim tygodniu września ich notowania wyniosły 4,97 zł za kg i były podobne jak przed tygodniem i miesiącem.  
 
W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku gęsi były droższe o 31%, kurczęta brojlery o 24%, indyki o 17,5%, a kaczki brojlery o 17%, informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
Tuszki kurcząt patroszonych zbywano w trzecim tygodniu września średnio po 5,30 zł za kg. Ich cena była o 7,5% niższa niż przed tygodniem oraz o 12% niż miesiąc wcześniej. 
 
Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 1%, do wartości 10,71 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku notowania tuszek kurcząt były wyższe o 7%, a indyków o 31%.
 

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA