Ceny drobiu wciąż na wysokim poziomie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-07-2018,14:00 Aktualizacja: 23-07-2018,14:53
A A A

Ceny drobiu nadal są na wysokim poziomie tj. wyższym niż przed rokiem oraz przed miesiącem. Jak informuje TVP 1 jest to efekt mniejszej podaży żywca, która występuje o tej porze roku.

Podaż żywca drobiowego o tej porze roku jest mniejsza, głównie ze względu na mniejsze wstawienia. Latem mają one zapobiegać zbyt dużemu zagęszczeniu w kurnikach, które grozi zbyt dużą liczbą upadków.

Cena na wolnym rynku, z uwagi na nieustanne zapotrzebowanie na mięso drobiowej, w małych zakładach jest wyższa niż w ramach umów kontraktacyjnych.

drobiarstwo, rynek drobiu, produkcja drobiu, łukasz dominiak, KRD-IG

Drobiarze liczą na zwiększenie eksportu do Japonii. To perspektywiczny rynek

W środę (18 sierpnia) odbyło się pierwsze wspólne posiedzenie dwóch Zespołów Parlamentarnych - do spraw rozwoju drobiarstwa, jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki oraz do spraw polsko-japońskiej współpracy...

Brojlery w małych zakładach, jak informuje TVP 1, kosztują obecnie 3,9-4,05 złotych za kilogram. Z kolei w umowach kontraktacyjnych ich cena wynosi 3,55-3,65 zł/kg.

Filety sprzedają się najlepiej. Cena jest dobra również na ćwiartki oraz skrzydełka, choć jeśli pogoda nie sprzyja grillowaniu, ich zbyt jest znacznie utrudniony.

Tuszki, jak podaje TVP 1, kosztują około 6 złotych za kilogram. Taka cena pozwoliła na podniesienie stawek oferowanych hodowcom drobiu za kurczaki.

 

 

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu