Sommet de l’Élevage 2025 już z myślą o przyszłym roku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-10-2025,11:30 Aktualizacja: 27-10-2025,11:20
A A A

Podczas tegorocznych targów miały się odbyć krajowe mistrzostwa rasy Charolaise. Niestety z powodu nieprzewidzianych okoliczności 34. Sommet de l’Élevage był inny niż wszystkie.

Tegoroczna 34. edycja Sommet de l’Élevage odbyła się bez obecności bydła. Powodem nieobecności zwierząt zarówno ras mięsnych jak i mlecznych była była choroba guzowatej skóry bydła (Lumpy Skin Disease – LSD).

Pomimo wyjątkowych okoliczności i nieobecności bydła na targach, wydarzenie przyciągnęło aż 104 tysiące odwiedzających w ciągu czterech dni. Oznacza to spadek o 13% względem rekordowego roku 2024.

W Clermont-Ferrand największe na świecie targi zrównoważonej hodowli zgromadziły rolników i przedstawicieli całego sektora rolniczego.

Sommet de l’Élevage 2023, bydło mięsne, bydło mleczne, Francja, Clermont Ferrand, charolaise, simental

Sommet de l’Élevage 2025 wyznacza kierunki rozwoju hodowli bydła

34. edycja Sommet de l’Élevage odbędzie się w dniach 7-10 października 2025 roku w Clermont-Ferrand we Francji. Sommet de l’Élevage to jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych w Europie, które co roku przyciąga...

Wobec braku bydła, to konie, owce i kozy znalazły się w centrum uwagi odwiedzających i przyciągnęły tłumy.

Sprzyjająca koniunktura gospodarcza

Dobra sytuacja gospodarcza sprzyjała inwestycjom, a hodowcy i producenci rolniczy licznie odwiedzili hale wystawowe.

– Targi Sommet pozostają wydarzeniem branżowym, którego hodowcy bydła i przedstawiciele powiązanych branż nie mogą przegapić. Potwierdzeniem tego są głosy wystawców, którzy już teraz zgłaszają zapotrzebowanie na większe powierzchnie stoisk w 2026 roku – podkreślił Benoît Delaloy, dyrektor targów.

– Spadek liczby odwiedzających został zrównoważony bardzo korzystnym klimatem biznesowym – dodał.

Silna międzynarodowa obecność 

Jako światowe centrum hodowli Sommet de l’Élevage utrzymało stabilny poziom odwiedzin zagranicznych tj. 6 000 gości z 104 krajów (o 8 więcej niż rok wcześniej).

Sommet de l’Élevage 2023, bydło mięsne, bydło mleczne, Francja, Clermont Ferrand, limousine, brown swiss, farmy

Rekordowe targi Sommet de l’Élevage. Zdjęcia

Sommet de l’Élevage 2023 były wyjątkowe zarówno pod względem frekwencji zwiedzających i liczby wystawców prezentujących swoją ofertę, ale również obecności przedstawicieli świata polityki. Wydarzenie odbyło się w...

– Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się wycieczki terenowe i inne wizyty związane z branżą, które przyciągnęły blisko 1000 osób, co oznacza niemal 100% frekwencji! – zauważył Delaloy.

2026 rokiem pastwisk i pasterzy

Obecność Jean-Marca Jancoviciego, prezentacja fresku poświęconego zrównoważonej hodowli zwierząt roślinożernych, pełne sale konferencyjne podczas spotkań Pasto Meet, promocja modelu hodowli pastwiskowej i nowa strategia podnoszenia świadomości w zakresie przyszłych wyzwań rolnictwa.

Wszystko to zapowiada 2026 jako Międzynarodowy Rok Pastwisk i Pasterzy.

– Jean-Marc Jancovici, podczas swojego debiutu na targach rolnych, zgromadził pełną salę w amfiteatrze centrum konferencyjnego. To bardzo obiecujący sygnał dla organizatorów, którzy chcą łączyć środowiska rolnicze i ekologiczne – podkreślił Bruno Dufayet, prezes stowarzyszenia APRAMAC (Stowarzyszenie Promocji Rolnictwa w Masywie Centralnym).

Hodowcy przyciągają międzynarodowych gości

Pomimo braku bydła na targach, Herd Book Charolais czyli organizacja odpowiedzialna za rasę Charolaise, tegorocznego gościa honorowego ekspozycji, zorganizowała pięć wizyt terenowych dla 20 delegacji z 15 krajów, gromadząc około 100 uczestników.

Sommet de l'Élevage, targi, pokaz bydła mięsnego, charolaise, wystawa zwierząt hodowlanych, Francja

Sommet de l'Élevage czyli święto dla hodowców bydła mięsnego

Prezentacja ponad 2 tys. zwierząt, w tym bydła mięsnego i mlecznego, owiec oraz koni, ogólnokrajowy konkurs bydła rasy charolaise oraz liczne wycieczki do gospodarstw. Wszystko to miało miejsce podczas kolejnej edycji francuskich...

– 90% zagranicznych delegacji, które zapowiedziały udział w tegorocznej edycji, dotrzymało zobowiązania i wzięło udział w wizytach organizowanych przez Herd Book Charolais – podkreślił Denis Brugière, dyrektor organizacji, dodając:

– Te spotkania pozwoliły zaprezentować nie tylko różnorodność i łagodność rasy Charolaise, ale też francuskie tradycje kulinarne, takie jak stek côte de bœuf, rzadko spotykany w wielu krajach.

Rekordowa obecność mediów

W tegorocznej edycji udział wzięło ponad 240 dziennikarzy z Francji reprezentujących około 100 redakcji oraz 70 dziennikarzy zagranicznych z 30 krajów. Wydarzenie było również obecne online dzięki platformie Comptoir des Éleveurs.

– Nigdy wcześniej komunikacja cyfrowa nie odegrała tak istotnej roli jak w tym roku. Wyprodukowaliśmy blisko 150 programów, tj. dwa razy więcej niż rok temu. Dzięki temu jesteśmy w stanie przedłużyć doświadczenie Sommet przez cały rok w mediach społecznościowych – zauważył Victor Berthon, zastępca dyrektora targów.

Święto rolnictwa także po godzinach

Zarówno w dzień, jak i wieczorem Sommet de l’Élevage zachowuje swój festiwalowy charakter. Szczególną popularnością cieszyło się sześć wieczornych wydarzeń, w tym słynna impreza Aftercow, organizowana w czwartek przez młodych rolników.

34. edycja targów stworzyła przestrzeń do spotkań, wymiany doświadczeń i wspólnego celebrowania pasji do rolnictwa.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

 

 

 


 

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA