15 jaj w okresie Wielkanocy. Tyle zjada przeciętny Polak

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
16-04-2017,8:00 Aktualizacja: 14-04-2017,13:24
A A A

Jajka są chętnie spożywane o każdej porze roku, jednak podczas Wielkanocy ich popularność znacznie rośnie. Rocznie Polacy zjadają średnio 150 jaj na osobę. Jak informuje TVP 1 aż jedna dziesiąta tej sumy czyli 15 przypada właśnie na trwające święta.

Konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, jakie jaja są dla nich najlepsze. Wydaje się, że czasy, w których nie zwracaliśmy uwagi na ich znakowanie bezpowrotnie minęły. Robiąc zakupy pytamy więc o ich klasę i z jakiego pochodzą chowu.

Jajko jajku nierówne. Jak więc sprawdzić jego pochodzenie? Wystarczy przeanalizować znajdującą się na nim pieczątkę. Pierwszy symbol pokazuje w jaki sposób są hodowane kury. 0 oznacza, że jaja pochodzą z hodowli ekologicznej, 1 z chowu na wolnym wybiegu, 2 z chowu ściółkowego, a 3 z chowu klatkowego.

jaja, jaja spożywcze, eksport jaj, import jaj, ceny jaj, produkcja jaj

Dobra sytuacja producentów jaj. Rośnie konsumpcja i eksport

Systematycznie rośnie produkcja i spożycie jaj. Coraz więcej naszych produktów trafia też na eksport. W ubiegłym roku sprzedano ponad 230,5 tys. ton, czyli ponad 44 proc. krajowej wytwórczości. - Wielkanoc jest obok Bożego Narodzenia...

Kolejne dwa symbole oznaczają kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej, z którego pochodzą jajka. Następne pary symboli mówią nam kolejno o kodzie województwa, powiatu, zakresu działalności i kodzie konkretnej fermy.

Jaja mają także swoje gabaryty. Symbol S oznacza jajka bardzo małe o masie mniejszej niż 53 gramy. Symbol M to jaja średnie o masie większej lub równej 53 gramy, L od 63 do 73 g, a XL powyżej 73 gramy.

To, czy jaja są prawidłowo znakowane, posiadają certyfikaty w przypadku ekologicznych oraz czy mają określony termin ważności sprawdza Inspekcja Handlowa. Z ostatnich badań przeprowadzonych w 2015 r. wynika, że z 18 partii jaj aż 13 nie powinno trafić na rynek – informuje TVP 1.

Surowe i nieuszkodzone jajka powinny być spożyte w ciągu 28 dni od ich zniesienia. Tyle właśnie wynosi oficjalny minimalny termin ich ważności. Natomiast sprzedane powinny być do 21 dnia od zniesienia. Co ważne od 18 dnia należy je przechowywać w temperaturze 8 stopni Celsjusza. Z kolei trwałość jaj potłuczonych lub rozbitych wynosi maksymalnie dwa dni.

Ceny jaj zaczynają się od 40 groszy w przypadku fermowych do złotówki w przypadku ekologicznych.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2021

Hoduj z głową świnie:

-Produkuje tuczniki w strefie ASF

-Bioasekuracja nie jest straszna

-Otłuszczanie a rozród loch

-To nie koniec ASF

-Psy mogą pomoc zwalczyć ASF

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA