Żywiec wołowy w skupie nie był tak drogi od lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-12-2017,15:10 Aktualizacja: 22-12-2017,15:26
A A A

W pierwszym pełnym tygodniu grudnia (4-10) ceny skupu żywca wołowego były najwyższe od blisko dziesięciu lat. To m.in. efekt zmiany struktury uboju.

Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa kilogram skupowano po 6,81 zł, czyli blisko o 10 proc. więcej w skali roku. Wzrost stawek wynikał przede wszystkim ze zwiększenia popytu importowego na polską wołowinę - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.  

eksport bydła do iraku, eksport wołowiny do iraku, bydło, wołowina, irak, eksport żywności

Polska wołowina może jechać do Iraku

Władze irackie zniosły zakaz importu bydła oraz mięsa wołowego z Polski. Nasz kraj uzyskał bowiem status państwa o znikomym ryzyku występowania BSE, czyli tzw. choroby szalonych krów - poinformował w piątek resort rolnictwa. Polska nie...

W pierwszych trzech kwartałach z naszego kraju wyeksportowano 226,8 tys. t świeżej i schłodzonej wołowiny oraz 72,3 tys. t mrożonej wołowiny, czyli odpowiednio o 6 oraz 35 proc. więcej niż o tej samej porze przed rokiem.

Większe zapotrzebowanie na ten towary sprzyja wzrostowi produkcji. Od stycznia do października liczba ubojów przemysłowych bydła wyniosła 467 tys. t (masa poubojowa schłodzona) i była o 13 proc. większa w relacji rocznej.

Przypomnijmy, że niedawno zakaz importu bydła i mięsa wołowego z Polski zniósł Irak, który uznał nasz kraj o znikomym ryzyku występowania BSE. Stwarza to dodatkowe szanse na zwiększenie wywozu, co przy relatywnie niskiej konsumpcji krajowej jest ważnym czynnikiem wspierającym rozwój produkcjii wołowiny.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA