Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o wzrostach cen żywca wołowego. Wzrost cen dotyczy zarówno krajów Wspólnoty jak i Polski.
Średnia cena bydła rzeźnego pod koniec maja wzrosła w UE o 0,5%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Notowania skupu bydła rzeźnego w ostatnim tygodniu maja wzrosły zarówno w krajach Wspólnoty jak i w Polsce. Jednocześnie cena uzyskiwana przez krajowych producentów była o 5% wyższa niż średnia w Unii Europejskiej.
Zwiększony popyt na unijną wołowinę, przy ograniczonej podaży, jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, sprzyja wzrostowi cen żywca wołowego.
W ostatnim tygodniu maja średnio w UE za bydło rzeźne klasy R3 płacono 645,83 euro (około 2757 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była o 0,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o blisko 1% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednocześnie o 28% droższy niż przed rokiem.
Istnieje poważne ryzyko dużych zakłóceń w obrocie bydłem oraz mięsem wołowym, jeżeli państwa członkowskie nie przyspieszą prac nad implementacją EUDR (European Union Deforestation Regulation). Polska, Malta i Grecja nie powołały jeszcze...
W Polsce w tym samym czasie cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro wyniosła średnio 677,23 euro (około 2891 zł) za 100 kg.
Była ona o 5% wyższa niż średnio uzyskiwali dostawcy w krajach Wspólnoty oraz wyższa niż m.in. niż we Francji o 92,53 euro (około 395 zł) za 100 kg, we Włoszech o 53,14 euro (około 226 zł) za 100 kg i w Hiszpanii o 12,33 euro (około 52 zł) za 100 kg.
Krajowi dostawcy otrzymywali jednocześnie o 103,19 euro (około 440 zł) za 100 kg mniej niż w Irlandii oraz o 4,85 euro (około 20 zł) za 100 kg niż w Niemczech.
Zakłady mięsne pod koniec maja sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 25,62 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż przed miesiącem. Notowania ćwierćtusz wołowych były jednocześnie o 25% wyższe niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ