Krajowa cena bydła wyższa od średniej w UE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
10-06-2025,8:55 Aktualizacja: 10-06-2025,8:53
A A A
Notowania skupu bydła rzeźnego w ostatnim tygodniu maja wzrosły zarówno w krajach Wspólnoty jak i w Polsce. Jednocześnie cena uzyskiwana przez krajowych producentów była o 5% wyższa niż średnia w Unii Europejskiej. 
 
Zwiększony popyt na unijną wołowinę, przy ograniczonej podaży, jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, sprzyja wzrostowi cen żywca wołowego. 
 
W ostatnim tygodniu maja średnio w UE za bydło rzeźne klasy R3 płacono 645,83 euro (około 2757 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była o 0,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o blisko 1% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednocześnie o 28% droższy niż przed rokiem.
 
rozporządzenie EUDR, wylesianie, wołowina, soja, olej palmowy, bydło mięsne, handel wołowiną, Jerzy Wierzbicki

Grożą nam poważne zakłócenia w handlu bydłem i wołowiną

Istnieje poważne ryzyko dużych zakłóceń w obrocie bydłem oraz mięsem wołowym, jeżeli państwa członkowskie nie przyspieszą prac nad implementacją EUDR (European Union Deforestation Regulation). Polska, Malta i Grecja nie powołały jeszcze...
W Polsce w tym samym czasie cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro wyniosła średnio 677,23 euro (około 2891 zł) za 100 kg.
 
Była ona o 5% wyższa niż średnio uzyskiwali dostawcy w krajach Wspólnoty oraz wyższa niż m.in. niż we Francji o 92,53 euro (około 395 zł) za 100 kg, we Włoszech o 53,14 euro (około 226 zł) za 100 kg i w Hiszpanii o 12,33 euro (około 52 zł) za 100 kg.
 
Krajowi dostawcy otrzymywali jednocześnie o 103,19 euro (około 440 zł) za 100 kg mniej niż w Irlandii oraz o 4,85 euro (około 20 zł) za 100 kg niż w Niemczech. 
 
Zakłady mięsne pod koniec maja sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 25,62 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż przed miesiącem. Notowania ćwierćtusz wołowych były jednocześnie o 25% wyższe niż przed rokiem.
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" 

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA