Hodowcy w dramatycznej sytuacji. Ceny najniższe od 5 lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-04-2020,11:25 Aktualizacja: 08-04-2020,11:29
A A A

Hodowcy bydła mięsnego są w bardzo trudnej sytuacji. Pandemia koronawirusa spowodowała zamknięcie rynków eksportowych. W związku z tym ceny bydła są obecnie najniższe od 5 lat.

Sytuacja na rynku wołowiny z każdym dniem jest coraz trudniejsza. Jak informuje TVP 1 pojawiają się kłopoty logistyczne, a dotychczasowe łańcuchy dostaw na unijnym rynku zostały zerwane.

Krajowa produkcja wołowiny w zdecydowanej większości, bo aż w 80%, trafia na eksport. Głównym odbiorcą tego mięsa z Polski oraz żywych zwierząt do tej pory były Włochy. Z powodu pandemii kierunek ten został praktycznie zablokowany. Podobnie jest w przypadku Hiszpanii czy Francji.

wołowina, bydło mięsne, Mercosur, umowa, cena

Koronawirus niszczy rynek wołowiny. Potrzebna interwencja

Epidemia koronawirusa wywołała utrudnienia w handlu, w tym w eksporcie mięsa wołowego. Zwiększona podaż wołowiny przełożyła się na duże spadki jej ceny.    Polscy producenci mięsa wołowego zwrócili się do Komisji Europejskiej o...

- Powinniśmy przygotowywać się na uruchomienie nowych środków pomocowych, nowych form pomocy, między innymi tak jak pomoc czy dofinansowanie przechowywania tego mięsa w sytuacji gdy nie ma eksportu. A także przeanalizowanie potrzeby uruchomienia tzw. premii ubojowej dla rolników - mówił w TVP Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Konrad Krupiński, hodowca bydła mięsnego w programie Agrobiznes w TVP 1 przyznał, że w obecnym czasie zysk przynosi jedynie produkcja ... obornika.

Mięso, które obecnie nie może trafić za granicę zostaje w kraju co wpływa na jego niższą cenę.

Bydło w skupie również tanieje i to znacznie. Jego ceny są najniższe od 5 lat.

opas, wołowina, cena, spadek cen, bydło,

Cena żywca wołowego spada

Koronawirus wywołał wyraźne problemy z eksportem żywności, w tym mięsa wołowego. Trudna sytuacja spowodowała, że ceny żywca w ciągu tygodnia spadły niemal o 3%.   Ceny zakupu żywca wołowego w dniach od 2 do 8 marca bieżącego roku wynosiła w...

Wiele zakładów mięsnych, jak podaje TVP 1, 7 kwietnia miało ostatni dzień ubojów. Pozostaje już tylko rozbiór mięsa oraz jego sprzedaż.

Hodowcy bydła mięsnego liczyli, że przed świętami ceny wzrosną. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała te plany.

Ceny bydła w klasyfikacji poubojowej spadły poniżej 12 złotych za kilogram. Żywiec wołowy potaniał od 20 do 50 groszy.

Zakłady mięsne za byki rasy holsztyńsko-fryzyjskiej płacą obecnie około 6 zł kilogram, a za mięsne 7 zł. Zmalał popyt na jałówki, które są wyceniane na 5,50 - 6,70 zł za kilogram. Z kolei ciężkie krowy, jak podaje TVP 1, kosztują maksymalnie 5 zł za kg.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA