Eksport wołowiny dynamiczne rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-06-2017,11:30 Aktualizacja: 12-06-2017,11:48
A A A

W pierwszym kwartale 2017 roku wolumen eksportu bydła i produktów wołowych z Unii Europejskiej w ekwiwalencie tuszy wyniósł 175,3 tys. ton. To aż o 19,2 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.  

Eksperci Komisji Europejskiej informują, że szczególnie wysoką (53 proc.) dynamikę wzrostu sprzedaży odnotowano w przypadku mięsa mrożonego, a wolumen wywozu na rynki pozaunijne w masie tuszy wyniósł 38,1 tys. ton. Eksport mięsa świeżego i schłodzonego poszedł w górę natomiast o 18 proc. do 26,5 tys. ton - donoszą analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.  

wołowina, branża mięsna, ceny wołowiny, wołowina wysokiej jakości, ewa lech, ministerstwo rolnictwa

Produkcja wołowiny wysokiej jakości kluczem do sukcesu branży

- Większość gospodarstw posiadających bydło uczestniczy w procesie produkcji mleka i wołowiny, choć proporcje różnie wyglądają - uważa Ewa Lech, wiceminister rolnictwa. Podczas posiedzenia sejmowej komisji rolnictwa poświęconego hodowli i...

Wysyłki podrobów wołowych zwiększyły się z kolei w omawianym okresie o 26 proc. do 52,6 tys. ton. Spadł za to eksport zwierząt żywych - o 3 proc. do 43,1 tys. ton (w ekwiwalencie tuszy).

W pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku wartość sprzedanego przez Wspólnotę bydła i produktów wołowych wyniosła 522,5 mln euro i była o 13 proc. większa niż w analogicznym czasie przed rokiem. Największym odbiorcą towarów był Hongkong, gdzie trafiło 20,5 tys. ton produktów w ekwiwalencie tuszy (+63 proc. r/r).

Wolumen eksportu wołowiny z Polski na rynki pozaunijne zwiększył się natomiast aż o 41 proc. do 18,3 tys. ton. Eksperci podkreślają jednak, że według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) wywóz nieprzetworzonego mięsa wzrósł zaledwie o 2 proc. do 88,7 tys. ton (w masie produktu).
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2024

Hoduj z głową świnie:

-Przednówek w chlewni

-Tucz świń w cyklu otwartym. Żywienie

-Stres cieplny a rozród loch

-Środki do walki z muchami

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2024

Hoduj z głową bydło:

-Dobra siara to podstawa

-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta

-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień

-Metody diagnozowania ciąży

 

PRENUMERATA