Sztuczne mięso ma stać się przebojem. Zmieniają się trendy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-09-2019,9:15 Aktualizacja: 25-09-2019,9:27
A A A

Ciastka ze świerszczy lub sztuczne jajko to nowe źródła białka. Na rynek wchodzi też tłuszcz w formie galarety.

Ustalenia naukowców wskazują, że produkcja żywności i rolnictwo w znaczący sposób przyczyniają się do zmian klimatu, co wpłynęło na kierunek rozwoju technologii na całym świecie - przypomina "Rzeczpospolita".

produkty wegańskie, żywność wegańska, weganizn, mięso i sery z roślin

Polskie firmy też już robią mięso i ser z roślin

Moda na niejedzenie mięsa powoduje, że nawet tacy producenci wędlin i nabiałów, jak Sokołów lub Łowicz wprowadzają do oferty również produkty w wersji roślinnej. Środowe wydanie "Rzeczpospolitej" podaje, że to dopiero...

Obecnie wszystkie trendy są związane z ucieczką od mięsa. Najważniejszy to produkcja sztucznego ziemniaka, bez udziału zwierząt. Inna tendencja to produkcja żywności z owadów jako alternatywnego źródła białka.

Dziennik pisze też, że przebojem jest dziś sztuczne mięso, a oczekiwania odbiorców podgrzewa oferta firm Beyonad Food oraz Impossible Food. Te dwie firmy symbolizują wyścig między dwoma alternatywami dla mięsa.

Powstają produkty, które coraz bardziej przypominają smakiem mięso - jego roślinne odpowiedniki, roślinne burgery, a nawet boczek.

Niedługo do konsumentów trafi też mięso komórkowe. Pierwszy twórca, holenderski MosaMeat, powiązany z uniwersytetem w Maastricht chce je wprowadzić na rynek do 2023 roku.

Jego pierwszy hamburger z laboratorium kosztował aż 250 tys. euro i był sfinansowany przez współtwórcę Google'a Sergeya Brina. Cena docelowa to zaledwie 9 euro za sztukę.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu