Stany Zjednoczone sprzedają coraz mniej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
17-03-2016,14:40 Aktualizacja: 17-03-2016,15:06
A A A

Eksport wołowiny ze Stanów Zjednoczonych zmniejszył się w minionym roku prawie o 11 proc. do 1 mln 68 tys. ton. Wartość wywozu była niższa o 12 proc. i wyniosła 6 mld 303 mln dolarów.

Więcej tego gatunku mięsa z USA trafiło przede wszystkim do Korei Południowej (7 proc. do 126,1 tys. ton), Unii Europejskiej (3 proc. do 24,3 tys. ton), Wietnamu (47 proc. do 4,2 tys. ton), na Tajwan (4 proc. do 35,3 tys. ton), Dominikanę (7 proc. do 7,1 tys. ton) oraz do Singapuru (54 proc. do 2,4 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.

Spadek eksportu wynikał jednak ze znacznej redukcji sprzedaży do Japonii (15 proc. do blisko 205 tys. ton), Meksyku (7 proc. do 225,6 tys. ton), Kanady (9 proc. do 124,8 tys. ton), Hongkongu/Chin (22 proc. do około 121 tys. ton), na Bliski Wschód (14 proc. do 116,5 tys. ton), Ameryki Środkowej i Południowej (17 proc. do 33,3 tys. ton), a także do krajów należących do Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (10 proc. do 21,3 tys. ton).

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu