Zmiany klimatu mają duży wpływ na rolnictwo. Niszczą dorobek pokoleń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-12-2018,10:10 Aktualizacja: 04-12-2018,10:15
A A A

- Zmiany klimatyczne, których skutkiem są gwałtowne zjawiska pogodowe w różnych regionach świata mają ogromny wpływ na rolnictwo - uważa Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Podkreślił, że produkcja żywności musi się odbywać z poszanowaniem środowiska.

Polityk uczestniczył w katowickiej 24. sesji Konferencji Stron Ramowej Konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (COP24) - poinformował resort rolnictwa w komunikacie.

zmiany klimatu, wpływ pogody na rolnictwo, susza rolnicza, Zbigniew Szwejkowski, agrometeorologia

Udawanie, że klimat się nie zmienia, to w rolnictwie zły pomysł

- W rolnictwie udawanie, że klimat się nie zmienia, to jeden z najgorszych scenariuszy. W obliczu klimatycznych zmian być może rolnicy będą zmuszeni wprowadzać nowe odmiany roślin, a konsumenci zwrócić się ku produkcji roślinnej -...

- To jest bardzo ważne wydarzenie. Spotkanie przywódców państw i ekspertów od klimatu ma zadecydować jak realizować Porozumienie Paryskie Na Rzecz Klimatu z 2015 roku. Informacje przedstawione przez sekretarza generalnego ONZ Antonio Guterresa są bardzo niepokojące, w ciągu ostatnich dwudziestu lat mieliśmy najwyższe temperatury od czasu prowadzenia pomiarów, a stężenie CO2 jest najwyższe w historii - podkreślił Ardanowski.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że zmiany klimatyczne, których skutkiem są gwałtowne zjawiska pogodowe w różnych regionach świata mają ogromny wpływ na rolnictwo. Mogą zniszczyć dorobek pokoleń i podstawy egzystencji społeczności wiejskich. W tym roku polscy rolnicy doświadczyli skutków zmian klimatycznych - susza zniszczyła znaczną część upraw rolnych.

Rolnictwo nie tylko jest poddawane zmianom klimatycznym, ale także na nie oddziaływuje. Dlatego wytwarzanie żywności, a także surowców nieżywnościowych musi odbywać się z poszanowaniem środowiska naturalnego.

rolnictwo, bezpieczeństwo żywnościowe, Corteva Agriscience, DowDuPont

Bezpieczeństwo żywnościowe zagrożone. Winne zmiany klimatyczne

Corteva Agriscience (dział rolniczy firmy DowDuPont) oraz The Economist Intelligence Unit (EIU) opublikowały wyniki Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego 2018 (Global Food Security Index; GFSI). Raport sporządzony na zlecenie Corteva...

- My w większości takie rolnictwo mamy, choć przez niektórych "specjalistów" byliśmy krytykowani za stosunkowo niską intensywność produkcji i niższe niż np. w Europie Zachodniej stosowanie nawozów sztucznych czy środków ochrony roślin. Teraz okazuje się, że taki zrównoważony model rolnictwa jest wręcz zalecany, bo dając żywność wysokiej jakości chronimy także klimat. Ta tzw. "renta zacofania" może stać się naszą szansą w globalizującym się świecie - skomentował minister.

Ardanowski zauważył, że Polska do tej pory w zakresie zmniejszenia emisji CO2 poczyniła ogromny postęp.

W ostatnich latach zredukowano emisję gazów cieplarnianych o ok. 30 proc. w stosunku do roku bazowego 1988, czyli pięciokrotnie więcej niż zakładał Protokół z Kioto, który nakazywał redukcję 6 proc.

Zdaniem polityka, istotna jest także sprawa pochłaniania CO2. - W Polsce mamy duże, dobrze zorganizowane powierzchnie lasów, ale odpowiednie prowadzenie produkcji rolnej może mieć również znaczący wpływ na pochłanianie dwutlenku węgla - powiedział minister. Dodał, że jest to odpowiedź Polski na globalny wzrost emisji.

klęski żywiołowe, susza, powódź, głód na świecie, fao, onz

Zmiany klimatyczne zwiększają zagrożenie głodem

Zjawisko głodu rozszerza się ze względu na zmiany klimatyczne i klęski żywiołowe. 2017 był trzecim rokiem z rzędu, w którym wzrosła liczba ludzi dotkniętych chronicznym niedożywieniem - informuje FAO. Dominique Burgeon, dyrektor Organizacji...

Szef resortu zwrócił uwagę na bardzo ciekawy projekt przedstawiony przez Francuzów - 4 promile.

Według autorów, gdyby w rolnictwie udało się zwiększyć o 4 promile absorbcję węgla w glebie przez odpowiednie uprawy, precyzyjne nawożenie, zmianowanie, ograniczenie niektórych zbędnych zabiegów glebowych, zwiększających mineralizację w glebie, czy też zwiększenie stosowania nawozów organicznych, to wchłonięty byłby cały dwutlenek węgla ten wytworzony przez człowieka. Polska w 2017 r. przystąpiła formalnie do tej inicjatywy.

- Projekt ten będzie jeszcze przedmiotem dalszych dyskusji, choć już teraz dostrzegam jego racjonalność i przydatność także w polskim rolnictwie - powiedział minister.

Dodał, że z faktu, że rolnictwo jest także emitentem gazów cieplarnianych konieczne są skoordynowane prace nad ograniczeniem emisji.

A szczególną rolę w zakresie poszukiwania rozwiązań nakierowanych na niską emisję jak i pochłanianie CO2 w rolnictwie powinna odgrywać nauka.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu