Tutaj znajduje się największa polska winnica. Robi wrażenie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP Life, (zac) | redakcja@agropolska.pl
01-10-2017,12:05 Aktualizacja: 01-10-2017,12:38
A A A

Tradycje winiarskie to nie tylko region Małopolski czy okolice Zielonej Góry, ale także Pomorze Zachodnie, gdzie znajduje się największa winnica w Polsce. Jesienią w Baniewicach powstanie ponad 100 tys. butelek wina - powiedział PAP Life współwłaściciel winnicy Jacek Turnau.

- Przed II wojną światową istniała winnica w Szczecinie, zaś w niedalekich Pyrzycach było osiedle, które nazywało się Weinberg, czyli w języku niemieckim winnica. Z informacji otrzymanych od dawnego mieszkańca Baniewic Gernota Preussa, mieszkającego dziś w Hanowerze, wiemy, że tutaj przy każdym domu rosła winorośl i każdy w domu robił wino - opowiedział Turnau.

wino, cydr, miody pitne, ministerstwo rolnictwa, polskie wina, alkohol

Polskie wyroby winiarskie mogą być hitem nie tylko w Europie

Resort rolnictwa tworzy zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w naszym kraju. W jego skład wchodzą przedstawiciele urzędów centralnych, jednostek naukowo-badawczych, jak również...
Jak podkreślił, "ziemia tutaj ma wszelkie predyspozycje, by móc robić wino". Przywołał powiedzenie mówiące, że im winorośl bardziej cierpi, tym daje lepsze owoce. - Jest w tym dużo prawdy, gdyż im trudniejsze dojście do składników odżywczych w ziemi, tym winorośl buduje większy system korzeniowy. Za ten trud roślina odwdzięcza się nam lepszymi owocami - dodaje.

Jak przyznał Turnau, obecnie trwa najbardziej intensywna praca w winnicy.

- Na moment zbiorów winiarze czekają cały rok. Sprawdzamy jakość winogron, ich liczbę w kiściach, jakie mają parametry cukru i kwasowości. Przy zbiorach ważna jest też pogoda, gdyż nie zbiera się winogron podczas deszczu, bo rozwadnia się w nich cukier w moszczu z winogron - zastrzegł.

Po przyjęciu winogron, kolejnym etapem będzie odszypułkowanie czerwonych winogron, wyciśnięcie moszczu, dodanie drożdży i rozpoczęcie fermentacji.

wina, produkcja wina, przemysł winiarski, winobranie, fundacja Galicja Vitis, podkarpacie, ewa wawro

Zapowiada się słabe winobranie. Mróz i przymrozki zrobiły swoje

Winobranie na Podkarpaciu zacznie się za kilka, kilkanaście dni, ale winiarze nie mają powodów do radości. Tegoroczne zbiory w większości winnic będą bowiem o 30-50 proc. mniejsze niż rok temu - powiedziała Ewa Wawro, prezes fundacji...
Zdaniem Jacka Turnaua tegoroczne zbiory winogron będę na pewno mniejsze, ze względu na wiosenne przymrozki i deszczowe lato, które wpłynęły na zdrowotność krzewów.

- Część winogron nie nadaje się do zbioru. Proszę się nie obawiać o jakość wina, ona będzie bardzo dobra, ponieważ zbiory odbywają się ręcznie i zbieramy tylko najlepsze winogrona. Ale możemy się spodziewać, że w tym roku powstanie mniej butelek - zaznaczył.

Pytany o miejsce polskich win na europejskich stołach, odpowiedział, że "jakościowo możemy wchodzić już w szranki z winami niemieckimi, francuskimi czy włoskimi".

- Jeśli chodzi o ilość hektarów, to wciąż plasujemy się w tyle Europy, gdyż obecnie w Polsce jest między 300 a 400 hektarów winnic. W porównaniu do Niemiec gdzie jest 100 tys. hektarów, to jest przepaść. Zauważamy jednak, że powstają w Polsce kolejne nowe winnice, a te które już działają powiększają swoją powierzchnię” - wyjaśnił.

ciemne winogrona, czerwone winogrona

Polskie wina gronowe stają się modne

Co roku przybywa w Polsce producentów win gronowych. Uprawa winorośli jest już nie tylko kosztownym hobby, ale też można na niej zarobić. Polskie wina można m.in. kupić w: sklepach winiarskich i internetowych, gospodarstwach...
- Analizy dotyczące zmian klimatu mówią, że globalne ocieplenie spowoduje, że nie południe Europy, ale właśnie północ w tym Polska, będzie w przyszłości regionem winiarskim. Na południu będzie za gorąco dla winorośli, a to oznacza zbyt dużo cukru w winogronach - dodał Turnau.

Według niego za 10 lat Polska może być kojarzona na świecie nie tylko z alkoholami mocnymi, ale właśnie z winem.

Winnica Turnau w Baniewicach jest największą w Polsce, jej obszar obejmuje 28 ha, z których zbierane jest 150 ton owoców białych i czerwonych. Winiarnia produkuje rocznie ponad 100 tys. butelek , w tym 75 proc. stanowią wina białe, reszta to wina czerwone.

W sumie to 11 gatunków win. Pierwsze nasadzenia winorośli odbyły się w 2010 r., wina dostępne są od 2015 r.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement