Polskie wyroby winiarskie mogą być hitem nie tylko w Europie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
25-09-2017,11:05 Aktualizacja: 25-09-2017,11:07
A A A

Resort rolnictwa tworzy zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w naszym kraju. W jego skład wchodzą przedstawiciele urzędów centralnych, jednostek naukowo-badawczych, jak również osoby reprezentujące organizacje winiarskie.

15 września członkowie zespołu wzięli udział w wyjazdowym spotkaniu, które przybliżyło im specyfikę i problemy branży winiarskiej w Polsce. Współorganizatorem wydarzenia był Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

wino, owoce, branża winiarska, przepisy, Służba Celna, Jantoń

Branża winiarska ma problem. Liczą na pomoc nowego rządu

Chociaż wyniki osiągane przez polską branżę winiarską z roku na rok są coraz lepsze, to dalszy rozwój mogą zastopować niejasne przepisy. Chodzi o próby przeklasyfikowania kolejnych wyrobów winiarskich przez podległą resortowi...
Uczestnicy powstającego zespołu ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich skorzystali z gościnności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. W ramach wizyty zwiedzili winnicę Victoria oraz poznali kolekcję odmian winorośli. Pracownicy Instytutu, na czele z dyrektor prof. Małgorzatą Korbin, przygotowali ponadto prelekcje i prezentacje na temat prowadzonych w instytucie prac z zakresu uprawy winorośli oraz perspektyw rozwoju winiarstwa gronowego i produkcji cydrów w Polsce.

Goście mieli również okazję odwiedzić nowoczesny zakład produkcyjny firmy Jantoń. Przedsiębiorstwo jest producentem szerokiego asortymentu wyrobów winiarskich, poczynając od win gronowych, poprzez jakościowe ekologiczne wina owocowe, wina grzane, cydry oraz fermentowane napoje winiarskie. Łączna produkcja to 40 mln l rocznie, firma zatrudnia 195 pracowników.

lubuskie, winiarstwo, winnice, produkcja winogron, produkcja wina, agrobiznes, ekożywność

Wykształcą speców od winiarstwa i ekożywności

Województwo lubuskie mocno stawia na rozwój winiarstwa w regionie. Pomóc ma w tym uruchomienie w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze kierunku technika agrobiznesu z innowacją...
Jakub Nowak, nowy prezes firmy zaprezentował gościom nowoczesne, spełniające wysokie standardy hale produkcyjne i magazyny oraz wyspecjalizowane laboratorium wraz z działem R&D.
 
Ważnym punktem wydarzenia była dyskusja na temat aktualnej sytuacji, problemów branży winiarskiej, ich przyczyn i perspektyw na rozwój oraz specyfiki polskiego sektora winiarskiego. Warto wspomnieć, że składa się na niego winiarstwo owocowe, produkcja miodów pitnych oraz win gronowych.

- Udział poszczególnych podkategorii rynku winiarskiego jest w Polsce typowy dla szerokości geograficznej. W Polsce produkuje się 1,2 mln hl fermentowanych napojów winiarskich, ok. 1 mln l miodów pitnych i 0,7 mln l win gronowych. Zespół, którego celem jest stworzenie programu rozwoju, zacznie niebawem swoje prace. ZP PRW pokłada w nim duże nadzieje, deklarując jednocześnie gotowość do zorganizowania kolejnych spotkań wyjazdowych w niedalekiej przyszłości - mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

wino sycylijskie

Na Sycylii odkryto ślady produkcji najstarszego włoskiego wina

Na Sycylii znaleziono pozostałości najstarszego wina produkowanego na terytorium Włoch i w zachodniej części basenu Morza Śródziemnego. Naukowcy ustalili, że wytwarzano je tam prawie 6 tysięcy lat temu, czyli znacznie wcześniej niż dotąd...
Liderem produkcji fermentowanych napojów winiarskich w Unii Europejskiej jest Wielka Brytania, gdzie powstaje rocznie ok. 10,2 mln hl. Struktura polskiego winiarstwa wynika bezpośrednio z dostępności surowców. Polska jest liderem produkcji owoców takich jak jabłka, czarna porzeczka, wiśnie. W 2016 r. wyprodukowano w naszym kraju ponad 4 mln ton jabłek, co stawia nas na trzeciej pozycji na świecie po takich mocarstwach jak Chiny i USA.

Aktualnym światowym problemem jest stale rosnąca produkcja tych owoców, a winiarstwo owocowe daje potencjał odbioru i przetworzenia tych owoców.

- Obecnie największym wyzwaniem branży jest to, że nie ma w Polsce i Unii Europejskiej odpowiednich przepisów regulujących produkcję napojów fermentowanych, czyli win z innego surowca niż winogrona. Jako kraj jesteśmy światowym potentatem jeżeli chodzi o surowiec w postaci najwyższej klasy owoców. To, w połączeniu z nowoczesnymi zakładami produkcyjnymi, pozwala nam na budowanie silnej pozycji polskich produktów, takich jak cydr czy wina owocowe i grzane, na rynku światowym - tłumaczy Jakub Nowak.

winiarstwo, winnice, produkcja winogron, produkcja wina, uprawa winorośli

Zmiana klimatu szkodzi winnicom

Wyższe temperatury i większe stężenie dwutlenku węgla negatywnie wpływają na smak i czas dojrzewania winorośli. Do tego dochodzi działanie chorób, szkodników, ulew i gradobić. Zagrożeni stratami właściciele winnic pomocy szukają w...
- Niezwykle istotnym jest fakt rozpoczęcia dialogu z przedstawicielami władzy i ustalenia wspólnego celu, jakim jest zbudowanie mocnej pozycji polskiej branży winiarskiej na świecie, opartej na sile polskiego surowca. Po spotkaniu jestem przekonany że zaczynamy wspólnie podążać w tym kierunku - dodaje prezes firmy Jantoń.

Powołanie specjalnego zespołu, połączone z merytoryczną dyskusją na temat możliwości i sposobów rozwiązywania problemów ograniczających branżę oraz stałe tworzenie sprzyjających warunków do rozwoju polskiego winiarstwa są nadzieją zarówno dla branży winiarskiej, jak i sadowniczej.

Produkcja cydrów jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów branży alkoholowej na świecie, rośnie zainteresowanie winami owocowymi - te trendy to szansa na wykorzystanie potencjału polskich przedsiębiorstw.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement