Na wsi ludzie szybciej tyją. Zaskakujące wyniki badań

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Paweł Wernicki PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-05-2019,18:15 Aktualizacja: 16-05-2019,18:27
A A A

Do obserwowanego w ostatnich 30 latach globalnego wzrostu nadwagi i otyłości w znacznym stopniu przyczyniają się populacje wiejskie, gdzie problem narasta szybciej niż w miastach.

Wskaźnik BMI w sposób pośredni opisuje zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie na podstawie proporcji masy ciała mierzonej w kilogramach do wzrostu w metrach - informuje "Nature".

fleksitarianizm, jedzenie mięsa, branża mięsna, trendy żywieniowe, produkcja żywności

Nadchodzi fleksitarianizm? Zapotrzebowanie na mięso może spadać

Branża mięsna, u której podstawy znajdują się przecież rolnicy, musi się mierzyć z nowymi trendami żywieniowymi wśród Polaków. Fleksitarianizm może oznaczać spadek zapotrzebowania na wyroby mięsne. Według agencji badawczej IQS,...

W ostatnich dziesięcioleciach na całym świecie obserwowany jest wzrost BMI, co wskazuje na coraz częstsze występowanie nadwagi i otyłości.

W powszechnej opinii to problem związany z miejskim stylem życia - choćby dlatego, że coraz większa część ludności mieszka w miastach.

Przeprowadzone dotychczas badania naukowe obejmowały jednak niewiele osób i trwały krótko.

Prof. Majid Ezzati z Imperial College London i jego współpracownicy przeanalizowali natomiast 2009 badań obejmujących 112 milionów osób dorosłych.

Dzięki temu mogli ocenić zmiany, jakie dokonały się w 200 krajach w latach 1985-2017.

W tym czasie wartość BMI wzrosła przeciętnie o 2 kilogramy na metr kwadratowy w przypadku kobiet, a 2,2 kilograma u mężczyzn. Odpowiada to zwiększeniu masy ciała przeciętnej osoby o 5-6 kilogramów.

żywność regionalna, żywność tradycyjna, lara gessler, Daria Pawlewska

Konsumenci doceniają polską żywność. Jest coraz lepszej jakości

Polscy konsumenci coraz częściej kupują krajową żywność i - jak wynika z badań Ipsos - ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za rodzimy niż zagraniczny produkt. - Jakość polskich wyrobów jest z roku na rok coraz lepsza. Wydaje mi się, że...

Jak się okazało, ponad 55 proc. globalnego wzrostu BMI, jaki dokonał się od lat 80. XX wieku, dotyczyło populacji wiejskich. W niektórych regionach o niskich i średnich dochodach odsetek ten wyniósł nawet ponad 80 proc.

Ogólnie rzecz biorąc uzyskane dane wskazują, że od roku 1985 r. średnia wartość BMI na obszarach wiejskich wzrosła o 2,1 kg /m2 zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Natomiast w miastach wzrost wyniósł odpowiednio 1,3 kg/m2 u kobiet i 1,6 kg/m2 u mężczyzn.

W ciągu trzech dekad trendy te doprowadziły do ogromnych zmian w geografii BMI. W 1985 r. zamieszkujący miasta mężczyźni i kobiety w ponad 3,4 badanych krajów mieli wyższe BMI, niż ich wiejscy odpowiednicy. Z czasem jednak różnica między BMI w miastach i na wsi w wielu z tych krajów zmniejszyła się, a nawet odwróciła.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu