Eksport owoców i warzyw coraz mniejszy. Embargo "robi swoje"

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-03-2016,9:15 Aktualizacja: 15-03-2016,9:54
A A A

W 2015 r. Polska wyeksportowała o 10 proc. mniej warzyw i o 19 proc. mniej owoców niż rok wcześniej. To przede wszystkim efekt rosyjskiego embarga bowiem produkty kupują od nas głównie kraje UE.

W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1 mln 113 tys. ton owoców. W porównaniu do roku 2014 oznacza to ok. 10 proc. spadek eksportu warzyw oraz ok. 19 proc. spadek wywozu owoców - wynika z danych FAMMU/FAPY.

marnotrawstwo żywności, owoce, warzywa

Warzywa i owoce na śmietniku. Mieszkańcy Unii marnują sporo żywności

Każdy mieszkaniec Unii Europejskiej marnuje przez rok przeciętnie 123 kilogramów żywności. To aż 16 procent tego, co kupuje! W badaniu wykorzystano dane z Wielkiej Brytanii, Holandii, Danii, Finlandii, Niemiec i Rumunii - informuje...

Fundacja podała, że nadal największym importerem polskich owoców i warzyw były kraje unijne, gdzie wysłano 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obu przypadkach odnotowano spory wzrost zakupów - dla warzyw o niecałe 100 tys. ton, a dla owoców o 181 tys. ton.

Drugim co do wielkości importem polskich produktów jest ugrupowanie EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza, zrzeszająca m.in.: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan). W minionym roku wyeksportowaliśmy tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367,0 tys. ton owoców. Wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku jest wynikiem trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embarga.

Wśród eksportowanych polskich owoców dominowały jabłka z wolumenem 888,0 tys. ton, a wśród warzyw pieczarki - ponad 201,0 tys. ton.

W 2015 r. Polska kupiła za granicą ponad 523 tys. ton świeżych warzyw (o ok. 20,0 tys. ton mniej niż w roku poprzednim), głównie z UE. Import owoców w minionym roku wyniósł 1 mln 434,0 tys. ton, czyli o zaledwie 17,0 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Najwięcej sprowadziliśmy bananów 377,3 tys. ton oraz owoców cytrusowych 470,7 tys. ton.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu