Otwarte Drzwi w IUNG-PIB w Puławach 2018

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: IUNG-PIB (art) | redakcja@agropolska.pl
01-05-2018,7:00 Aktualizacja: 02-05-2018,16:51
A A A

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach organizuje w dniach 21-25 maja 2018 r. Otwarte Drzwi.

Jak co roku tematyka szkoleniowa i demonstracyjna w ramach Otwartych Drzwi w IUNG-PIB Puławy jest bardzo bogata i każdy chętny znajdzie coś dla siebie. W wydarzeniu od wielu lat biorą udział studenci kierunku rolnictwa Wydziału Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie. Tak też będzie i w tym roku.  

Udział można zgłosić m.in. pocztą elektroniczną, faxem lub telefonicznie: e-mail: duw@iung.pulawy.pl, fax: 81/47-86-721; tel. 81/47-86-720 lub 81/47-86-723.  W zgłoszeniu należy podać dzień oraz godzinę przyjazdu, czas trwania pobytu oraz wybrać tematykę.

prof. Dariusz Jaskulski, studenci, Wydział Rolnictwa i Biologii

Strip-till: to wcale nie takie trudne!

Uprawa bezorkowa nie jest już pojęciem obcym dla polskich rolników, jednak z trudem zdobywa kolejnych zwolenników. Wśród technologii bezpłużnych szczególnie ciekawa wydaje się uprawa pasowa zwana z ang. strip-till, do...

Osada Pałacowa:

  • Organizacja i działalność IUNG-PIB - prezentacja (prof. dr hab. S. Krasowicz, dr M. Zarychta, dr A. Bochniarz);
  • Transfer wyników badań IUNG-PIB dla doradztwa, szkół i praktyki rolniczej (dr M. Zarychta);
  • Formy ochrony przyrody (dr G.Hołubowicz-Kliza);
  • Rozpoznajemy drzewa i przyrodę w parku (dr G.Hołubowicz-Kliza);
  • Rolnictwo a eutrofizacja (dr A. Tujaka);
  • Rodzaje publikacji IUNG-PIB (dr A. Bochniarz);
  • Krytoryjek olchowiec - szkodnik w uprawach wierzby krzewiastej (dr A. Bochniarz);
  • Ochrona przyrody w działaniach rolno-środowiskowo-klimatycznych (mgr P. Safader);
  • Historia ośrodka nauk rolniczych oraz zespołu parkowo-pałacowego w Puławach - spacer po parku (R. Stochmal);
  • Rolnictwo ekologiczne w badaniach IUNG-PIB (dr K. Jończyk);
  • Ochrona roślin w ekologicznym systemie produkcji (dr K. Jończyk);
  • Rolnictwo zrównoważone i metody oceny stopnia zrównoważenia na poziomie gospodarstwa (dr inż. A. Berbeć);
    ściernisko, pole, Sahryń

    Badania nad materią organiczną w glebie - mamy powody do dumy

    Wpływ różnych systemów uprawy roli i nawożenia roślin na zawartość w glebie lekkich frakcji materii organicznej oraz strukturę gleby  był celem badań pracy doktorskiej mgr Anety Perzanowskiej z Katedry Agronomii, którą 4...
  • Nowości w uprawie roli (dr hab. J. Smagacz, prof. nadzw.);
  • Kształtowanie żyzności i urodzajności gleb poprzez wybrane zabiegi agrotechniczne (dr hab. J. Smagacz, prof. nadzw.);
  • Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku produktów ekologicznych w Polsce (dr K. Jończyk, dr J. Stalenga);
  • Rolnictwo niskoemisyjne w praktyce (dr hab. M. Matyka, prof. nadzw.);
  • Znaczenie i ochrona bioróżnorodności na obszarach rolniczych oraz instrumenty wsparcia w ramach WPR i PROW (dr hab. B. Feledyn-Szewczyk);
  • Wpływ nieprodukcyjnych elementów krajobrazu na bioróżnorodność na gruntach ornych (dr inż. P. Radzikowski);
  • Wpływ rolnictwa ekologicznego na różne grupy organizmów (dr inż. P. Radzikowski);
  • Biogaz - energia z rolnictwa (mgr inż. A. Witorożec);
  • Rolnictwo inteligentne klimatycznie (dr hab. J. Kozyra);
  • Uprawa "przewódkowych" odmian pszenicy jarej (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw.);
  • Technologie produkcji roślin uprawnych w warunkach zmian klimatycznych (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw.);
  • Badania nad agrotechniką zbóż jako przesłanki doskonalenia technologii ich produkcji  (dr hab. A. Sułek);
  • Wpływ zabiegów agrotechnicznych na jakość materiału siewnego (dr hab. A. Sułek);
  • Substancje bioaktywne obecne w ziarniakach zbóż (dr hab. A. Sułek);

pszenica, łan, pole

Regulatory wzrostu pszenicy ozimej

Źle zastosowane regulatory wzrostu mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Dlatego sztuką jest znalezienie odpowiedzi na pytania: czy stosować regulatory, a jeżeli tak, to z jaką substancją czynną i kiedy. Wyleganie pszenicy może powodować...

  • Pszenżyto zboże paszowe (dr hab. B. Jaśkiewicz);
  • Znaczenie i perspektywy uprawy zbóż niechlebowych (dr hab. D. Leszczyńska);
  • Integrowana uprawa jęczmienia (dr hab. D. Leszczyńska);
  • Praktyczne znaczenie allelopatii w rolnictwie ekologicznym i integrowanym (dr hab. D. Leszczyńska);
  • Agrotechnika jęczmienia browarnego (prof. dr hab. K. Noworolnik);
  • Zawartość mikotoksyn w ziarnie - ważny wskaźnik jakości zbóż (prof. dr hab. G. Podolska, mgr E. Boguszewska);
  • Zmienność cech jakościowych rejestrowanych odmian żyta (prof. dr hab. G. Podolska);
  • Jakość ziarna pszenicy w warunkach integrowanej technologii (prof. dr hab. G. Podolska, mgr E. Boguszewska);
  • Biowęgiel - możliwości zastosowania w rolnictwie (dr M. Wyzińska);
  • Mechanizm działania herbicydów (dr P. Nieróbca);
  • Przydatność lucerny do wypasania (dr E. Gaweł);
  • Rola roślin motylkowatych drobnonasiennych w rolnictwie ekologicznym (dr E. Gaweł);
  • Koncentrat białkowy z lucerny w żywieniu zwierząt i ludzi (dr E. Gaweł);
  • Oddziaływanie pól magnetycznych na organizmy żywe (prof. dr hab. J. Podleśny);
  • Możliwości zwiększenia produkcji białka paszowego z nasion roślin strączkowych w Polsce (prof. dr hab. J. Księżak);
  • Ochrona przyrody i bioróżnorodności w Polsce (dr hab. M. Staniak, prof. nadzw.);
  • Możliwość uprawy soi w Polsce (prof. dr hab. J. Księżak);
  • Soja we współczesnej diecie i medycynie (mgr A. Stępień);
  • Ekonomiczna ocena uprawy wybranych gatunków roślin pastewnych (dr J. Bojarszczuk);
  • groch, łubin, bobik, rośliny białkowe, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa

    Są nowe odmiany i technologie upraw roślin białkowych

    Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu oraz opracowali 19 nowych...
  • Rośliny strączkowe w płodozmianie (mgr inż. K. Czopek);
  • Wykorzystanie mapy glebowo-rolniczej i systemu informacji przestrzennej dla potrzeb rolnictwa i ochrony środowiska (dr J. Jadczyszyn);
  • Wpływ konserwujących systemów uprawy gleby na nasilenie spływu powierzchniowego i erozji gleby (dr J. Jadczyszyn);
  • Rozwój obszarów wiejskich w uwarunkowaniach Unii Europejskiej (prof. dr hab. F. Woch);
  • Metody ograniczania procesów erozji wodnej (dr E. Nowocień);
  • Znaczenie biotechnologii w naukach rolniczych: analizy molekularne w badaniach patogenów roślinnych (dr M. Przybyś - prezentacja w laboratorium); kultury In vitro w badaniach rolniczych (dr A. Trojak-Goluch - prezentacja w laboratorium);
  • Charakterystyka procesu produkcji surowca tytoniowego w Polsce (dr A. Trojak-Goluch - wykład i demonstracja w szklarni);
  • Dzikie krewniaki tytoniu - źródło genów odporności na choroby tytoniu (mgr A. Depta - wykład i demonstracja w szklarni) - tylko 22, 23 i 25 maja;
  • tytoń, plantacja, Zamojszczyzna

    Uprawa tytoniu na Zamojszczyźnie

    Tytoń jest gatunkiem należącym do rodziny psiankowatych. Polska należy do grona najważniejszych jego producentów w Europie. Uprawą tytoniu zajmują się głównie mniejsze, rodzinne gospodarstwa wschodniej i południowej Polski. Jednym z...
  • Nauka w służbie praktyki - produkcja zdrowych sadzonek chmielu (dr U. Skomra – wykład i demonstracja w szklarni);
  • Roślina - zielony bioreaktor, czyli o tym jak wykorzystać rośliny do produkcji szczepionek, leków i użytecznych związków chemicznych (dr M. Przybyś - wykład);
  • Techniki rozdziału związków chemicznych - chromatografia i elektroforeza (dr M. Przybyś - wykład i prezentacja w laboratorium);
  • Podstawy żywienia i nawożenia roślin uprawnych (dr hab. A. Podleśna);
  • Znaczenie odczynu gleb w produkcji roślinnej (dr P. Ochal);
  • Rolnicze wykorzystanie pofermentu z biogazowi (dr R. Winiarski);
  • Znaczenie substancji humusowych dla gleby i roślin (dr D. Pikuła);
  • Znaczenie siarki we współczesnym rolnictwie (dr hab. A. Podleśna);
  • Rola bakterii wiążących azot atmosferyczny w obiegu azotu w przyrodzie (prof. dr hab. S. Martyniuk);
  • Mikoryza - symbioza grzybów z roślinami - biologia i znaczenie gospodarcze (dr A. Księżniak);
  • Ryzosfera - źródło bakterii promujących wzrost roślin (mgr M. Woźniak);
  • Mikrobiologia gleb - ocena aktywności biologicznej gleb w badaniach rolniczych (dr A. Gałązka);
  • Rola szczepionek bakteryjnych w uprawie roślin bobowatych (mgr M. Kozieł);
  • Bioróżnorodność środowiska glebowego - metodyka badań (dr A. Gałązka);
  • Rola glomaliny - glikoproteiny glebowej produkowanej przez grzyby endomykoryzowe w poprawie jakości gleb (dr A. Gałązka);
    tytoń, plantacja

    Zwalczanie chwastów w uprawie tytoniu

    W uprawie tytoniu podobnie jak w innych uprawach rolniczych należy zwrócić znaczną uwagę na walkę z chwastami. Z uwagi na uprawę tytoniu w szerokich rzędach ułatwione jest ich zwalczanie mechaniczne. Aby skutecznie walczyć z zachwaszczeniem...

Hala Wegetacyjna Puławy:

  • Prezentacja doświadczeń wazonowych i na mikroparcelach glebowych (dr P. Nieróbca, dr hab. D. Leszczyńska, dr hab. B. Jaśkiewicz, dr M. Wyzińska);
  • Prezentacja oceny jakości ziarna zbóż (mgr E. Boguszewska);
  • Prezentacja prac prowadzonych na jednej z najstarszych Stacji Meteorologicznych w Polsce (mgr T. Jóźwicki, mgr J. Królikowski);
  • Metodyka i sposób przygotowywania doświadczeń na hali wegetacyjnej (dr P. Nieróbca);

Hala Wegetacyjna w RZD Grabów:

  • Wpływ gleb o zróżnicowanym uziarnieniu na rozwój i plon jęczmienia jarego w warunkach stresu suszy - prezentacja doświadczenia wazonowego (mgr B. Bartosiewicz);

Rolniczy Zakład Doświadczalny IUNG-PIB "Kępa" w Puławach – Gospodarstwo Osiny:

  • Demonstracja łanowych doświadczeń polowych nad porównaniem systemów gospodarowania (ekologiczny, integrowany, intensywny, monokultura) (dr K. Jończyk);
  • Demonstracja doświadczeń nad uprawą roślin na cele energetyczne (dr hab. M. Matyka, prof. nadzw.);
  • Demonstracja łanowych doświadczeń z technologiami produkcji ziarna zbóż (dr hab. J. Grabiński, prof. nadzw., dr hab. A. Sułek, dr hab. D. Leszczyńska, dr P. Nieróbca).

 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu