Wartościowe nawozy płynne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (ala) | redakcja@agropolska.pl
15-01-2020,8:30 Aktualizacja: 15-01-2020,8:47
A A A
Gnojówka i gnojowica, to cenne naturalne nawozy płynne, które są źródłem podstawowych składników pokarmowych dla roślin. Ich zawartość w obydwu nawozach może być jednak zróżnicowana, ponieważ zależna jest od kilku czynników. 
 
Gnojówka, to nic innego jak przefermentowany mocz zwierząt. Nawóz ten zawiera bardzo mało suchej masy i umiarkowane ilości azotu, ale za to sporo potasu. Zawartość pozostałych składników jest śladowa . A więc jest to typowy nawóz NK. 
 
Natomiast gnojowica to przefermentowana mieszanina kału, moczu i wody. Zawiera od 50-70% azotu w formie amonowej, a więc dobrze przyswajalnej przez roślinę. Jest to jednak forma podatna na ulatnianie się do atmosfery, dlatego gnojowica wymaga odpowiedniej aplikacji, minimalizującej straty. 
 
Zawartość składników mineralnych w gnojówce i gnojowicy, tak jak w oborniku zależy od struktury stada i systemu żywienia zwierząt (tabela). Ale nie tylko, w przypadku gnojowicy istotną rolę odgrywa także ilość zużywanej wody, która rozcieńczając odchody wpływa pośrednio na ograniczenie wielkości strat amoniaku. 
 

Tabela. Zawartość składników mineralnych w gnojówce i gnojowicy.

Składniki mineralne

Gnojówka

Gnojowica

Bydło

Trzoda chlewna

Bydło

Trzoda chlewna

Makroskładniki (kg/m3)

Sucha masa

-

-

68,2

45,2

N

3,2

2,8

3,4

4,3

P2O5

0,3

0,4

2

3,3

K2O

8

4,1

3,7

2,3

CaO

0,6

0,8

2,1

2,5

MgO

0,4

0,3

0,8

0,8

Mikroskładniki (g/m3)

B

2,4

1,48

2,32

1,57

Cu

0,34

0,6

2,76

2,49

Mn

2,74

3,87

19,89

12,9

Mo

0,06

0,14

0,18

0,16

Zn

1,91

3,82

13,1

25,43

Co

0,04

0,07

0,19

0,07

Fe

28,05

73,26

168,16

115,59

Źródło: Maćkowiak [2004].

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu