Zakłady mięsne w Niemczech zamknięte z powodu koronawirusa

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-05-2020,16:30 Aktualizacja: 13-05-2020,16:10
A A A
Koronawirus został potwierdzony u pracowników w dwóch dużych niemieckich ubojniach. Zakłady zostały zamknięte, a cena tuczników gwałtownie spadła.
 
COVID-19 coraz bardziej wpływa na rynek trzody chlewnej. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, można zaobserwować coraz większy rozdźwięk między ceną żywca a ceną produktów wieprzowych na półkach sklepowych.
 
Spadek popytu spowodowany zamknięciem restauracji, ograniczeniami w organizowaniu imprez i spotkań przy grillu, a także zamknięcie dwóch dużych ubojni w landach North Rhine-Westphalia i Schleswig-Holstein spowodowało w minionym tygodniu spadek cen żywca wieprzowego w Niemczech o 10 centów za kilogram wagi bitej ciepłej. 
 
żywiec wieprzowy,trzoda chlewna, tuczniki, cena, spadek cen,

Tuczniki tanieją z tygodnia na tydzień

Żywiec wieprzowy na krajowym rynku na przełomie kwietnia i maja 2020 r. był tańszy o 7% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Jednocześnie jego cena była o ponad 12% niższa niż przed miesiącem i o 6% niższa niż przed rokiem.   Ceny...
Zamkniecie zakładów było efektem wykrycia koronawirusa u części załogi.
 
Lokalne władze tych landów zaleciły przebadanie pracowników także pozostałych zakładów mięsnych w kierunku COVID-19. 
 
Zdaniem ekspertów z POLPIG ewentualne potwierdzenie zakażeń w innych zakładach może spowodować dodatkową presję na cenę skupu żywca wieprzowego w tym kraju.
 
Zwracają oni uwagę, że u naszych zachodnich sąsiadów również nie ma procedur zapewniających utrzymanie ciągłości produkcji w zakładach mięsnych dotkniętych koronawirusem i w przypadku zakażenia części załogi cały zakład jest zamykany. 
 
Do podobnej sytuacji doszło w Stanach Zjednoczonych, gdzie w wyniku pandemii wstrzymano prace wielu ubojni.
 
Takie zamknięcie zakładu ubojowego z dnia na dzień stwarza bardzo trudną sytuację dla producentów tuczników, którzy muszą poszukać innego odbiorcy. 
 
Jeszcze większym problemem jest pozostawienie zwierząt bez obsługi w razie przymusowej kwarantanny personelu fermy.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA