Tuczniki tanieją z tygodnia na tydzień

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-05-2020,10:30 Aktualizacja: 12-05-2020,10:21
A A A
Żywiec wieprzowy na krajowym rynku na przełomie kwietnia i maja 2020 r. był tańszy o 7% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Jednocześnie jego cena była o ponad 12% niższa niż przed miesiącem i o 6% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce w dniach 27 kwietnia - 3 maja, według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, spadła o 7% i osiągnęła wartość 5,48 złotych za kilogram.
 
Jednocześnie trzoda chlewna była o 12,5% tańsza niż przed miesiącem oraz o 6% tańsza niż przed rokiem. 
 
cena tuczników, żywiec wieprzowy, koronawirus, spadek popytu na mięso wieprzowe, Unia Europejska, spadek cen w Niemczech

Popyt na wieprzowinę spada. Co z ceną tuczników?

Koronawirus wywołał kryzys i wzrost bezrobocia oraz niepewność na rynku pracy w Unii Europejskiej. Czynniki te doprowadziły do znacząco obniżenia popytu na mięso wieprzowe.   Cena skupu tuczników w Unii Europejskiej spada. Jest to efekt...
Cena wieprzowiny spadła również w innych krajach Unii Europejskiej. Za świnie rzeźne klasy E w krajach Wspólnoty płacono średnio 171,82 euro za 100 kg, czyli około 783,69 złotych.
 
Było to o 4% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 8% mniej niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem. 
 
Największe tygodniowe spadki cen wyrażone w euro odnotowano w Polsce. W naszym kraju notowania świń spadły o 7,6%. Na drugim miejscu uplasowała się Słowacja, gdzie cena spadła o 7,2%.
 
We Francji wieprzowina potaniała o 1,2%, a w Bułgarii o 0,2%. Ceny wzrosły jedynie w Estonii o 1,1% i Finlandii o 0,7%. 
 
Żywiec wieprzowy klasy E w Polsce wyrażony w walucie unijnej kosztował 158,53 euro za 100 kg, czyli około 723,07 złotych.
 
Cena ta była o 8% niższa niż średnia w Unii Europejskiej. 
 
Cena prosiąt na krajowych targowiskach na przełomie kwietnia i maja rosła. Za prosię trzeba było zapłacić średnio 268 złotych. Było to o 12% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 16,5% więcej niż przed miesiącem, a także o 45% więcej niż przed rokiem. 
 
W tym samym czasie zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 8,24 zł za kilogram. Było to o 6% mniej niż w poprzednim notowaniu. 
 
Cena ta była również o 10% niższa niż przed miesiącem oraz o 4% niższa niż przed rokiem.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu