Rosja produkuje coraz więcej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-02-2017,8:30 Aktualizacja: 13-02-2017,8:32
A A A
Wieprzowina w Rosji staje się coraz bardziej popularna. Wraz ze wzrostem produkcji tego rodzaju mięsa zwiększyło się jego spożycie  - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Produkcja i konsumpcja wieprzowiny w Rosji wciąż systematycznie rośnie, a tłuszcz wieprzowy dalej jest w cenie.
 
Konsumpcja wieprzowiny w ubiegłym roku poprawiła się o 7 proc. i osiągnęła poziom 24,9 kg na osobę.
 
wieprzowina, eksport wieprzowiny, cena wieprzowiny, produkcja wieprzowiny, mięso

Eksport wieprzowiny poszedł w górę. Kierunek Azja

W pierwszych jedenastu miesiącach 2016 roku UE wyeksportowała do krajów trzecich prawie 3,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie rok...
 
 
W Rosji wciąż powstają nowe fermy, a niektóre firmy rozpoczęły eksport wieprzowiny do Azji.
 
Rosjanie w odróżnieniu od pozostałych konsumentów preferują mięso o dużej zawartości tłuszczu. Cena półtuszy oraz słoniny w tym kraju osiąga zbliżoną cenę, a najwartościowszym wyrębem jest karkówka. 
 
W Ameryce Północnej oraz Europie różnica na korzyść ceny półtuszy w stosunku do tłuszczu jest wyraźna. Szczególnie konsumenci europejscy preferują wieprzowinę o mniejszej zawartości tłuszczu ze względów zdrowotnych.
 
Średnia cena tuczników w 6 tygodniu w Rosji wyniosła 98 rubli w wadze żywej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,75 zł /kg. Jednocześnie producenci generują zyski w przedziale 160-280 zł na tuczniku.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA