Prywatne przechowywanie wieprzowiny budzi kontrowersje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-04-2016,20:35 Aktualizacja: 31-05-2016,15:33
A A A

Dopłaty do prywatnego przechowalnictwa, które mają stabilizować rynek wieprzowiny zdobywają coraz więcej przeciwników. Nagłe pojawienie się dodatkowej wieprzowiny na rynku nie będzie sprzyjało odbudowie cen żywca.

Na rynku europejskim za kilka tygodni pojawi się znaczna cześć z 90 tys. ton wcześniej zgromadzonej wieprzowiny, co wpłynie na spadek ceny tego surowca.

mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, wieprzowina, komisja europejska

Wieprzowina z magazynów prywatnego przechowywania trafi wkrótce na rynek

Podczas tegorocznej edycji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, która trwała od 4 stycznia do 3 lutego do unijnych magazynów wprowadzono ok. 90 tys. ton produktów. Dwie trzecie całkowitego wolumenu miało...

Ponownemu uruchomieniu dopłat sprzeciwia się coraz więcej państw, a wśród nich Dania i Francja – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie informacji zamieszczonej na portalu ISN.

Zdaniem specjalistów dopłaty do prywatnego przechowywania nie poprawiają sytuacji na rynku, a jedynie odkładają problem w czasie. Jednocześnie środki skierowane na pomoc nie trafiają do producentów wieprzowiny, ale są konsumowane przez firmy magazynujące mięso.

Wbrew tej opinii komisarza ds. rolnictwa i rozwoju wsi w Komisji Europejskiej Phil Hogan na spotkaniu ministrów rolnictwa 14 marca br. zaproponował ponowne dopłaty do prywatnego przechowalnictwa.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu