Ceny żywca wieprzowego bez większych zmian

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-08-2017,10:35 Aktualizacja: 16-08-2017,16:49
A A A
Ceny tuczników w Unii Europejskiej pozostają na zbliżony poziomie do tych notowanych w ubiegłym tygodniu. Rynek jest zbilansowany, a ubojnie w wielu unijnych krajach kolejny tydzień nie zmieniły stawek.
 
Zakłady mięsne w bieżącym tygodniu w większości krajów UE utrzymują ceny na ubiegłotygodniowym poziomie, a oferowane ilości tuczników do uboju zaspokajają potrzeby przetwórców.
 
Producenci tuczników w Niemczech przez pięć ostatnich tygodni z rzędu otrzymywali za te zwierzęta 1,70 euro za kilogram w wadze poubojowej ciepłej.
 
tuczniki, trzoda chlewna, program bioasekuracji, rekompensaty

Rekompensaty za 20 tys. tuczników w powiecie bialskim

Hodowcy trzody chlewnej ze stref z ograniczeniami w związku z występowaniem ASF do 14 sierpnia mogli składać wnioski o dobrowolną rezygnację z dalszej produkcji. Alternatywą było dostosowanie się do surowych wymogów bioasekuracji. Hodowcy...
 
Hodowcy oczekiwali również, że bieżący tydzień przyniesie wzrost cen świń. Ten jednak nie nastąpił.
 
W Niemczech we wczorajszych notowaniach małej giełdy cena za kilogram wagi bitej ciepłej spadła o 1 cent i osiągnęła wysokość 1,76 euro za kilogram, co w przeliczeniu na polską walutę daję około 7,5 zł - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Cena wieprzowiny we Francji podobnie jak w Niemczech również spadła o 1 cent. Możliwości wzrostu cen na razie nie widać.
 
Nawet na południu Europy sezon turystyczny nie był w stanie utrzymać ceny rynkowej z poprzedniego tygodnia.
 
W ubiegłym tygodniu w Polsce cena tuczników wzrosła do 5,61 zł za kilogram żywca i była o 7 groszy wyższa w stosunku do ceny notowanej tydzień wcześniej.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu