Ceny tuczników wciąż stabilne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-08-2017,8:00 Aktualizacja: 25-08-2017,13:27
A A A
Żywiec wieprzowy w większości krajów Unii Europejskiej ma stabilną cenę. W notowaniach z 23 sierpnia br. cena tuczników w Niemczech podobnie jak przed tygodniem wyniosła 1,70 euro za kg wagi bitej ciepłej, czyli około 7,22 zł.
 
Stabilizację cen tuczników w ubiegłym tygodniu odnotowano w Hiszpanii, Niemczech, Holandii, Belgii i Austrii. Oferowane do uboju zwierzęta sprzedają się na bieżąco mimo słabego popytu ze strony ubojni, który głównie wynika ze zmniejszającego się eksportu do krajów azjatyckich - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
rekompensaty, wygaszenie produkcji, asf, afrykański pomór świń

Wnioski o rekompensaty do końca października

Program rekompensat za nieprzerwane nieutrzymywanie trzody chlewnej ma na celu zapobieganie szerzeniu się afrykańskiego pomoru świń (ASF).   Mogą w nim uczestniczyć rolnicy utrzymujący świnie na obszarach objętych programem bioasekuracji,...
 
Ceny tuczników spadły w Danii i Wielkiej Brytanii. Z kolei w Niemczech po raz siódmy z rzędu ustabilizowały się na poziomie 1,70 euro za kg wbc.
 
Według ekspertów sytuacja z Niemczech przełoży się na stabilizację ceny w Polsce, zwłaszcza przy stabilnym kursie euro.
 
W notowaniach KZP-PTCH cena tuczników w przeliczeniu na żywiec wyniosła 5,63 zł za kg, to o 2,3 grosze więcej jak przed tygodniem. 
 
W Stanach Zjednoczonych ceny tuczników utrzymują się na wysokim poziomie w porównaniu do sytuacji sprzed roku. W ostatnim tygodniu cena w kontraktach terminowych na sierpień wyniosła 83 centy za funt, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 3,02 zł.
 
W ciągu roku cena za tucznika w USA wzrosła o 30 dolarów (109 zł). Jednak w najbliższym czasie cena będzie spadać. W kontraktach na październik wynosi ona 64 centy za funt wagi bitej ciepłej (2,33 zł).
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu