Ceny skupu w Hiszpanii niskie, a produkcja tuczników wzrosła o 7 proc.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-01-2016,13:00 Aktualizacja: 25-01-2016,19:13
A A A

Producenci tuczników w Hiszpanii, podobnie jak w wielu innych krajach Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, przeżywają bardzo trudny okres. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej za firmą genetyczną Genesus średnia cena skupu w 2015 r. wyniosła tam 1,14 Euro/kg tj. ok. ok. 4,80 zł/kg żywca.

Hiszpańskie tuczniki były średnio o 2,3 centy tj. ok. 84 grosze tańsze od niemieckich. Najgorsza sytuacja miała miejsce pod koniec ubiegłego roku, kiedy cena skupu spadła poniżej 1 Euro i wyniosła 0,947 Euro/kg żywca tj. ok. 4,01 zł/kg.

tuczniki, Hiszpania, eksport, Chiny, żywiec

Hiszpanie radzą sobie z kryzysem - eksportują wieprzowinę poza Europę

Już prawie rok minął od wprowadzenia rosyjskiego embarga dotyczącego eksportu wieprzowiny na terytorium Federacji przez kraje Unii Europejskiej. Te były zmuszone szukać innego rynku zbytu na to mięso. W związku z tym większość eksportu unijnego...

Cena paszy w Hiszpanii przez cały ubiegły rok utrzymywała się na stabilnym poziomie i pod koniec grudnia wynosiła 225 Euro/tonę tj. ok. 954 zł.

Prosięta były tańsze niż koszt ich produkcji stąd wielu hodowców zdecydowało się zakończyć swoją działalność. To może oznaczać mniejszą liczbę tych zwierząt na hiszpańskim rynku w najbliższych miesiącach.

Mimo niskich cen skupu i bardzo złej sytuacji na rynku trzody chlewnej pogłowie loch w Hiszpanii w ubiegłym roku wzrosło o 2,3 proc., a liczba wszystkich świń o 6,2 proc. do 26,98 milionów sztuk. Jak informuje KZP-PTCH wzrosła także konsumpcja świeżej oraz przetworzonej wieprzowiny.

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Genesus Hiszpania eksportuje 45 proc. wyprodukowanej wieprzowiny co oznacza wzrost w porównaniu do 2014 r.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA