Obserwatorium Rynku Wołowiny – ruszyło

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-07-2016,9:20 Aktualizacja: 20-07-2016,9:41
A A A

Unijny komisarz ds. rolnictwa i obszarów wiejskich Phil Hogan oraz Jens Schaps dyrektor ds. jednolitej wspólnej organizacji rynku, ekonomii i analizy rynków rolnych, w dniu 15 lipca uczestniczyli w pierwszym inauguracyjnym posiedzeniu Obserwatorium Rynku Mięsa do monitorowania sytuacji w sektorach wołowiny, cielęciny i wieprzowiny (European Meat Market Observatory).

Celem przyświecającym powstaniu obserwatorium rynku mięsa jest zapewnienie większej przejrzystości w tym sektorze przez rozpowszechnianie danych rynkowych i analizy krótkoterminowej, co ma zapobiegać spekulacjom oraz dać możliwość podjęcia szybkich działań w przypadku kryzysu.

wołowina, eksport, turcja, bydło mięsne

Żywiec wołowy jest tańszy, ale wkrótce może się to zmienić

Ceny bydła mięsnego i ras mieszańcowych nieco zmalały. Wpływ na tę sytuację ma Brexit czyli decyzje Wielkiej Brytanii o wyjściu z Unii Europejskiej, a konkretnie osłabienie funta. Mięso wołowe z Polski zanim trafi do Anglii, Szkocji i Irlandii jest...

Bieżące, sprawne raportowanie cen w obrębie produkcji i handlu uzupełnione o szczegółową ekspercką krótkoterminową analizę to nowe rozwiązanie, które ma zwiększyć wpływ na stabilizację sektora mięsnego w Unii Europejskiej.

Grono ekspertów rynku wołowiny składa się z 16 przedstawicieli łańcucha dostaw wołowiny zgłaszanych przez europejskie organizacje producentów, przetwórców, handlu.

Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, reprezentujący Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych, uczestniczył w tym inauguracyjnym posiedzeniu jako jeden z czterech  ekspertów rynku wołowiny zgłoszonych przez COPA i COGECA.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu