Pod koniec sierpnia rynek żywca drobiowego w Polsce cechował się stabilizacją cen – kurczęta brojlery i gęsi nieznacznie podrożały, natomiast ceny indyków pozostały bez zmian tygodniowo, ale były niższe niż miesiąc wcześniej.
W ostatnim tygodniu sierpnia krajowy rynek drobiu charakteryzował się względną stabilizacją cenową. W skupie żywca odnotowano jedynie symboliczne korekty, podczas gdy ceny zbytu mięsa drobiowego wykazały wyraźniejsze różnice.
Zakłady drobiarskie płaciły za kurczęta brojlery średnio 6,01 zł za kg, czyli o 1-2 gr więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena skupu indyków utrzymała się na poziomie 9,53 zł za kg, co oznacza brak zmian tydzień do tygodnia. W porównaniu z końcem lipca żywiec ten był tańszy o 1%.
Gęsi tuczone skupowano średnio po 14,03 zł za kg, czyli o 2 gr za kg drożej niż tydzień wcześniej i o 1 gr za kg niż przed miesiącem.
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza z najwyższym rozczarowaniem przyjęła decyzję Komisji Europejskiej o zaakceptowaniu umowy handlowej z krajami Mercosur. KRD-IG podkreśla, że to krok, który ignoruje fundamentalne zagrożenia...
Kaczki brojlery kosztowały średnio 6,29 zł za kg, a więc niemal tyle samo co tydzień i miesiąc wcześniej.
W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, ceny żywca drobiowego pozostają jednak znacząco wyższe. Indyki podrożały aż o 44%, gęsi tuczone o 21%, kurczęta brojlery o 15%, a kaczki brojlery o 12%.
Na rynku zbytu mięsa drobiowego również zauważalne były zmienne tendencje. Tuszki kurcząt patroszonych, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, sprzedawano średnio po 9,88 zł za kg.
Cena ta była o 1% wyższa niż przed tygodniem i aż o 6,5% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Z kolei tuszki indyków patroszonych potaniały w ciągu tygodnia o 3%, do poziomu 15,07 zł za kg. Cena ta była o 9% niższa niż miesiąc wcześniej.
W relacji rocznej ceny tuszek również pozostały wyższe. Tuszki kurcząt kosztowały o 9% więcej niż przed rokiem, a tuszki indyków o 11%.