Eksport drobiu do Chin może zwiększyć się... dziesięciokrotnie

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-06-2016,11:15 Aktualizacja: 22-06-2016,11:58
A A A

Eksport drobiu z Polski do Chin może zwiększyć się dziesięciokrotnie, a wartość może wzrosnąć ze 100 mln zł do 1 mld zł - tak Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD) szacuje skutki porozumień podpisanych ze stroną chińską.

Umowa KRD z chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA) została podpisana kilka dni temu w Szanghaju, po zakończeniu II Międzynarodowego Szczytu dotyczącego Importu i Eksportu oraz Polityki Żywnościowej (IFPS).  W rozmowach uczestniczyli przedstawiciele administracji państwowych, stowarzyszeń branżowych oraz firm z sektora spożywczego z ponad 40 krajów.

produkcja drobiu, drób, rynek mięsa, spożycie drobiu, ceny drobiu, eksport drobiu

Eksport napędza branżę drobiarską

Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informują specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w kwietniu 2016 r. ok. 218 tys. ton tego mięsa....

- Porozumienie ułatwia nam relacje i skraca drogę administracyjną do Państwa Środka. W ubiegłym roku wartość eksportu produktów drobiowych z Polski do Chin wyniosła ponad 105 mln zł, przy ogólnej wartości importu drobiu do tego kraju na poziomie prawie 7 mld zł. Widzimy ogromny potencjał we współpracy z Chinami, dlatego też już  od kilku miesięcy wspólnie pracowaliśmy nad stworzeniem memorandum dotyczącego współdziałania pomiędzy naszymi krajami - poinformował PAP Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

Podkreślił, że dla wspólnych relacji bardzo istotna była także zakończona we wtorek wizyta przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinpinga oraz czołowych przedstawicieli rządu chińskiego w naszym kraju.

Podczas pobytu w Polsce podpisano szereg porozumień dotyczących współpracy pomiędzy krajami, m.in. memorandum o współpracy w sprawie kontroli substancji niepożądanych w produktach drobiowych przeznaczonych do eksportu.
drób, eksport, eksport mięsa, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie

Drób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat

Branża drobiarska w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. "Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym...

Na mocy tego dokumentu Polska zobowiązuje się do utrzymywania bezpieczeństwa produktów drobiowych przeznaczonych na eksport do Chin, będzie też porozumiewać się ze stroną chińską  w sprawie standardów dotyczących kontroli substancji niepożądanych oraz procedur zarządzania ryzykiem produktów drobiowych dla potrzeb bezpieczeństwa produktów drobiowych.

- Komunikację na tym polu na pewno ułatwi umowa z Szanghaju. Obecnie polski drób jest jednym z najbardziej bezpiecznych i jakościowych mięs eksportowanych do Chin - ocenił Dominiak. Dodał, że dzięki powyższym porozumieniom oraz zwiększeniu liczby zakładów uprawnionych do sprzedaży, eksport produktów drobiowych do Chin może wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie.

Obecnie uprawnienia do eksportu drobiu na chiński rynek ma 6 zakładów, w tym 5 członków KRD oraz jedna chłodnia składowa. W ubiegłym roku Polska wyeksportowała do Chin 13,5 tys. ton drobiu o wartości 25,2 mln euro. Chiny kupowały najchętniej tańsze elementy - mrożone skrzydła i nogi kurcząt, gęsi, indyków i kaczek.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA