Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 28 pasujących wyników.
Krajowa Rada Drobiarstwa ma już 25 lat
W piątek odbyła się w Warszawie główna konferencja roku 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej pt. "Polskie drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro". Podczas spotkania...
więcejPolska wolna od grypy ptaków
Oficjalnie możemy mówić o końcu tegorocznej grypy ptaków w Polsce. Według informacji przekazanych przez służby weterynaryjne do Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE), 13...
więcejDrobiarze liczą na otwarcie rynków azjatyckich i lokali
Zamknięcie w marcu granic oraz lokali gastronomicznych zatrzymało eksport mięsa drobiowego i nadpodaż produktu na rynku. Z tego powodu spadły ceny, które obecnie nie wyrównują nawet...
więcejIndyk z Europy - pod skrzydłami jakości. Rusza specjalna kampania
Rozpoczyna się realizacja programu informacyjno-promocyjnego "Indyk z Europy-pod skrzydłami jakości". Jego celem jest edukacja na temat wartości odżywczych mięsa indyczego. Małgorzata...
więcejKRD apeluje do hodowców drobiu. Budujcie woliery
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza wystosowała apel do hodowców utrzymujących gęsi lub drób typu użytkowego (ekologiczny, wolnowybiegowy) w kwestii przestrzegania zasad...
więcejTrzy zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin
Kolejne trzy polskie zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin - podał w czwartek resort rolnictwa powołując się na informacje w tej sprawie z polskiej ambasady w Pekinie. "Kolejne...
więcejBranża drobiarska czuje się zagrożona
Ukraina, Brazylia, brexit to czarny sen branży drobiarskiej, która boi się, że Unia Europejska nie poradzi sobie z nadmiarem mięsa, które do niej spłynie. O tym, że unijny rynek...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa: polski drób jest bezpieczny
Polski system kontroli jest zgodny ze standardami Unii Europejskiej i zapewnia konsumentom bezpieczeństwo - oceniła w oświadczeniu dla PAP Krajowa Rada Drobiarstwa Rada odniosła się do doniesień o...
więcejDrób produkowany w Polsce jest zdrowy. Konsumenci muszą o tym wiedzieć
Drób produkowany w Polsce, zdaniem konsumentów, jest wytwarzany przez hodowców z użyciem antybiotyków oraz hormonów. Stąd często opinie na jego temat oraz całej...
więcejBranża drobiarska walczy ze szkodliwymi mitami
Polska jest największym w UE producentem mięsa drobiowego i czwartym na świecie eksporterem. Branży nie brakuje jednak problemów i walczy z nieprawdziwymi stereotypami dotyczącymi rzekomego...
więcejBrexit największą niewiadomą, a Chiny szansą na eksport drobiu
Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej to największa niewiadoma dla naszej branży drobiarskiej, gdyż kraj ten jest największym odbiorcą polskich przetworów drobiowych - mówił...
więcejDrób jest bezpieczny, czyli zamieszanie po raporcie o antybiotykach
Polska jest największym producentem drobiu w UE. Drób spełnia najwyższe normy jakości europejskie i światowe oraz gwarantuje bezpieczeństwo - zapewnił dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa...
więcejDrobiarze mają wiele uwag do raportu NIK. Chcą zmian w tekście
Krajowa Rada Drobiarstwa poprosiła prezesa NIK o pilne przeredagowanie komunikatu na temat kontroli dotyczącej stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. W ubiegłym tygodniu Najwyższa Izba...
więcejNowelizacja ustawy to gigantyczne straty dla polskiego drobiarstwa
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przeanalizowała możliwe konsekwencje przegłosowania projektu ustawy zakazującej chowu zwierząt futerkowych oraz ograniczenia uboju religijnego....
więcejDrobiarze starają się o wznowienie eksportu do Chin
Polscy producenci drobiu spotkali się w Hongkongu z chińskimi importerami na seminarium zorganizowanym przez Krajową Radę Drobiarstwa (KRD). Rozmawiano m.in. na temat perspektyw ponownego otwarcia...
więcejDrobiarze promują kurczaki w Wietnamie. To dla nas ważny rynek
Krajowa Rada Drobiarstwa promuje drób na targach Food and Hotel Vietnam w Ho Chi Minh. Wietnam był ważnym odbiorcą polskich kurczaków, ale w związku z wystąpieniem grypy ptaków,...
więcejPtasia grypa groźniejsza niż ASF. Jak chronić fermy przed wirusem?
Kolejne ogniska ptasiej grypy w Polsce to fatalna prognoza dla sektora drobiowego, który zatrudnia kilkaset tysięcy osób. Żeby powstrzymać dalsze rozprzestrzenianie się choroby Krajowa...
więcejBranża drobiarska chce podbić chiński rynek. Pierwszy krok zrobiony
W Szanghaju otwarto przedstawicielstwo branży drobiarskiej, co ma pomóc w zwiększeniu eksportu na ten wielki rynek nawet do 2 mld zł rocznie. Projekt koordynuje Krajowa Rada Drobiarstwa,...
więcejPolskie kurczaki, indyki i gęsi wkrótce znajdą się na Tajwanie
W Tajpej na Tajwanie odbyły się jedne z największych, poza Chinami, wschodnioazjatyckich targów spożywczych - Food Taipei 2016. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad półtora tysiąca...
więcejEksport drobiu do Chin może zwiększyć się... dziesięciokrotnie
Eksport drobiu z Polski do Chin może zwiększyć się dziesięciokrotnie, a wartość może wzrosnąć ze 100 mln zł do 1 mld zł - tak Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD) szacuje skutki porozumień podpisanych ze...
więcejDo Chin trafi więcej polskiego drobiu
Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała ramowe porozumienie z Chinami otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Umowa została podpisane między KRD a Chińskim...
więcejCo drugi kurczak czy indyk z Polski trafia na zagraniczny rynek
Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego. Ponad 10 lat temu, w roku 2004 nasz kraj...
więcejDrób to nasza wizytówka za granicą. Sprzedajemy coraz więcej
Polska branża drobiarska ma powody do zadowolenia. Ostatnie 10 lat to zdecydowany wzrost produkcji i sprzedaży mięsa nie tylko w Polsce, ale przede wszystkim na wymagających rynkach zagranicznych....
więcejPolski drób nie zawiera antybiotyków i jest bezpieczny
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa zapewnia, że polski drób jest bezpieczny. Dodał, że Polska jest dużym eksporterem tego mięsa, a jego spożycie rośnie. Szef KRD...
więcejNieuczciwe praktyki w branży drobiarskiej. Sprawa w UOKiK
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza złożyła do UOKIK zawiadomienie o podejrzeniu stosowania przez Farmio SA praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Dlaczego? Komunikaty...
więcejW Polsce nioski żyją w klatkach
Blisko 87,4 proc. kur utrzymywanych było w Polsce w 2013 r. w systemie klatkowym – wynika z danych opublikowanych w maju przez Komisję Europejską. Jak podaje opierająca się na tych...
więcejPolskie mięso drobiowe bezpieczne dla konsumentów
Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego -...
więcejWielkanocne spotkanie branży mięsnej
Przy wielkanocnym stole suto zastawionym potrawami mięsnymi spotkali się przedstawiciele branży mięsnej z dziennikarzami krajowymi i zagranicznymi. Takie spotkania są okazją do pokazania mediom...
więcej