Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa o wahaniach cen w skupie żywca drobiowego. Kurczęta brojlery podrożały, gęsi tuczone potaniały, a notowania indyków pozostały bez zmian.
Ceny skupu żywca drobiowego w pierwszym tygodniu września uległy korekcie. Kurczęta brojlery podrożały, gęsi tuczone potaniały, a notowania indyków pozostały bez zmian.
W dniach od 1 do 7 września krajowe ceny skupu kurcząt brojlerów wzrosły o 2 gr za kg do wartości 6,03 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg wyższa niż przed miesiącem oraz o 16% niż przed rokiem.
Cena skupu indyków, tak jak w poprzednim tygodniu, ukształtowała się na poziomie 9,53 zł za kg. Jednocześnie była ona o blisko 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 45% wyższa niż przed rokiem.
Gęsi tuczone w ciągu tygodnia potaniały o 4 gr za kg do wartości 13,99 zł za kg. Ich cena była zbliżona do uzyskanej przed miesiącem oraz o 20% wyższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza z najwyższym rozczarowaniem przyjęła decyzję Komisji Europejskiej o zaakceptowaniu umowy handlowej z krajami Mercosur. KRD-IG podkreśla, że to krok, który ignoruje fundamentalne zagrożenia...
Cena kaczek brojlerów pozostała bez zmian na poziomie 6,29 zł za kg. Była ona o 2 gr za kg niższa niż przed miesiącem, a także o 12,5% wyższa niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu września zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 9,49 zł za kg. Ich cena była odpowiednio o 4% i 3% niższa niż tydzień i miesiąc wcześniej.
Tuszki indyków zbywano po 15,24 zł za kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 16,5% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była wyższa niż przed rokiem o 11,5%, a tuszek indyków o 10%.
W okresie styczeń–lipiec 2025 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyeksportowano z kraju blisko 1,3 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego.
Było to o 2% mniej niż przed rokiem, ale wartość sprzedanych za granicę produktów drobiowych wzrosła o 19% do wartości 3,7 mld euro (około 15,7 mld zł), generując największy udział w eksporcie produktów mięsnych, który stanowił aż 51%.
W tym samym czasie do Polski zaimportowano 125 tys. ton drobiu. Było to o 11% więcej niż przed rokiem.