Sprawdź jak zmieniły się ceny w skupie drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-09-2025,11:00 Aktualizacja: 16-09-2025,10:59
A A A
Ceny skupu żywca drobiowego w pierwszym tygodniu września uległy korekcie. Kurczęta brojlery podrożały, gęsi tuczone potaniały, a notowania indyków pozostały bez zmian.
 
W dniach od 1 do 7 września krajowe ceny skupu kurcząt brojlerów wzrosły o 2 gr za kg do wartości 6,03 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg wyższa niż przed miesiącem oraz o 16% niż przed rokiem.  
 
Cena skupu indyków, tak jak w poprzednim tygodniu, ukształtowała się na poziomie 9,53 zł za kg. Jednocześnie była ona o blisko 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 45% wyższa niż przed rokiem.
 
Gęsi tuczone w ciągu tygodnia potaniały o 4 gr za kg do wartości 13,99 zł za kg. Ich cena była zbliżona do uzyskanej przed miesiącem oraz o 20% wyższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku. 
 
KRD-IG, Mercosur, Unia Europejska, drobiarstwo, drobiarze, mięso drobiowe, pszenica, pszenżyto, hodowcy drobiu

Drobiarze alarmują: KE za nic ma rolnictwo i bezpieczeństwo żywnościowe UE

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza z najwyższym rozczarowaniem przyjęła decyzję Komisji Europejskiej o zaakceptowaniu umowy handlowej z krajami Mercosur. KRD-IG podkreśla, że to krok, który ignoruje fundamentalne zagrożenia...
Cena kaczek brojlerów pozostała bez zmian na poziomie 6,29 zł za kg. Była ona o 2 gr za kg niższa niż przed miesiącem, a także o 12,5% wyższa niż przed rokiem. 
 
W pierwszym tygodniu września zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 9,49 zł za kg. Ich cena była odpowiednio o 4% i 3% niższa niż tydzień i miesiąc wcześniej. 
 
Tuszki indyków zbywano po 15,24 zł za kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 16,5% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była wyższa niż przed rokiem o 11,5%, a tuszek indyków o 10%.
 
W okresie styczeń–lipiec 2025 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyeksportowano z kraju blisko 1,3 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego.
 
Było to o 2% mniej niż przed rokiem, ale wartość sprzedanych za granicę produktów drobiowych wzrosła o 19% do wartości 3,7 mld euro (około 15,7 mld zł), generując największy udział w eksporcie produktów mięsnych, który stanowił aż 51%. 
 
W tym samym czasie do Polski zaimportowano 125 tys. ton drobiu. Było to o 11% więcej niż przed rokiem.
 

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA