Żywiec wieprzowy, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, na początku października potaniał. W tym okresie w Polsce za świnie rzeźne klasy E płacono średnio niższą stawkę niż w większości krajów Wspólnoty.
Tuczniki w Polsce były tańsze niż średnia cena w UE. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny żywca wieprzowego zarówno w UE jak i w Polsce na początku października spadły. W tym okresie w Polsce za świnie rzeźne klasy E płacono średnio niższą stawkę niż w większości krajów Wspólnoty.
Ceny zakupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej w ostatnich tygodniach wykazują wyraźny spadek. Wynika to przede wszystkim z ograniczonego popytu na mięso wieprzowe wśród kluczowych importerów z krajów trzecich.
W dniach od 6 do 12 października średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 183,25 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej (około 774,48 zł/100 kg). W porównaniu do poprzedniego tygodnia oznacza to spadek o blisko 2%, a w ujęciu miesięcznym cena była niższa o około 8%.
Nowa tuczarnia na 2 tys. świń została w 70 proc. wykonana z prefabrykatów. Inwestycję zrealizowano przy wsparciu Agri Plus, które objęło pełną dokumentację, preferencyjny kredyt z 10% wkładem własnym oraz bezzwrotną dotację w...
W Polsce w tym samym okresie cena żywca wieprzowego klasy E wyniosła 180,01 euro za 100 kg (około 761,02 zł/100 kg). Było to o około 2% taniej od średniej unijnej.
W porównaniu z innymi krajami UE cena w Polsce była niższa niż w Niemczech (o 3%), Danii (o 4%) i Hiszpanii (o 2%), a wyższa niż we Francji, gdzie płacono 176,00 euro za 100 kg, (około 744,32 zł/100 kg).
Na sesji w dniu 8 października 2025 r. niemieckie Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) obniżyło rekomendowaną cenę tucznika klasy E z 1,85 euro za kg do 1,70 euro za kg (około 7,24 zł/kg), utrzymując ją na tym poziomie również tydzień później.
W Polsce zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w omawianym okresie kupowały trzodę chlewną średnio po 5,88 zł za kg, co oznacza spadek o 2% w porównaniu z poprzednim tygodniem oraz o 9,5% względem poprzedniego miesiąca. W ujęciu rocznym cena tego żywca była niższa aż o 14%.
Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 8,67 zł za kg, czyli o blisko 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 9,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z analogicznym okresem w 2024 r. cena półtusz była niższa o 15%.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ