Branża drobiarska czuje się zagrożona

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-06-2019,11:00 Aktualizacja: 28-06-2019,11:05
A A A

Ukraina, Brazylia, brexit to czarny sen branży drobiarskiej, która boi się, że Unia Europejska nie poradzi sobie z nadmiarem mięsa, które do niej spłynie.

O tym, że unijny rynek drobiowy jest coraz bardziej nasycony, a rosnąca polska branża drobiarska potrzebuje nowych odbiorców z dalekich krajów, słychać od lat. "Teraz potrzeba się staje wręcz paląca" - podkreśla "Puls Biznesu".

eksport drobiu do rpa, rpa, cła na import drobiu, handel mięsem,

Drobiarze mogą stracić ważny rynek

Od kilku miesięcy wiele polskich zakładów drobiarskich korzysta na rosnącym popycie na nasze mięso drobiowe w RPA. Niestety, to ważne źródło wzrostu eksportu może wkrótce się wyczerpać. Krajowa Izba Producentów Drobiu i...

Dziennik wskazuje w związku z tym na problem rosnącego importu do Wspólnoty mięsa drobiowego z Ukrainy, a także na brexit. Wielka Brytania to jeden z kluczowych odbiorców drobiu, w tym najbardziej wartościowych elementów, czyli filetów.

"Łącznie Brytyjczycy kupują w UE 500 tys. ton. Po brexicie - zależnie od jego warunków - mogą przestać zaopatrywać się u unijnych dostawców, a sięgnąć po tańszy drób np. z Brazylii. Według Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD) w I kw. tego roku Brytyjczycy byli, po Niemcach i Holendrach, trzecim odbiorcą naszego mięsa drobiowego. Trafiło tam 7,5 proc. eksportu" - czytamy.

- Świat przesuwa się na wschód, co oznacza, że w Azji dynamicznie rośnie klasa średnia, zwiększa się liczba ludności, która spożywa lub chce spożywać mięso drobiowe. Być może to tam właśnie powinniśmy się odnaleźć i zacząć specjalizować w produkcji dla tego regionu, czyli starać się w najwyższym standardzie unijnym wykarmić ten świat. Zwłaszcza że w Polsce coraz więcej jest ruchów zachęcających do niejedzenia mięsa i poszukiwania dla niego alternatywy - mówi gazecie Łukasz Dominiak, dyrektor w KRD.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA