Żywiec wołowy drożeje od dwóch lat. Stawki napędza wyższy eksport

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-12-2018,11:30 Aktualizacja: 04-12-2018,11:56
A A A

Od grudnia 2016 roku nieprzerwanie drożeje żywiec wołowy, choć dynamika wzrostu wykazuje tendencję do obniżek. Według GUS w październiku przeciętna cena skupu bydła była wyższa o 1,1 proc. rok do roku.  

Wzrosty stawek napędzane są większym eksportem z Polski na rynki pozaunijne - informują analitycy PKO Banku Polskiego. Dotyczy to mięsa świeżego i mrożonego, ale także zwierząt żywych.

ferma bydła mięsnego, opas buhajów, cielęta, bydło mięsne

Mieszkańcy nie chcą wielkiej fermy bydła pod Krotoszynem

W miejscowości Stara Obra, która znajduje się w gminie Koźmin Wielkopolski niedaleko Krotoszyna, na terenie 18 km ma powstać jedna z największych w Europie ferma bydła mięsnego. Budową fermy bydła mięsnego, jak informuje portal...

Znacznie w górę poszedł eksport wołowiny do Turcji, co zwiększyło "marżowość" naszych wysyłek. Z danych Eurostatu wynika, że w pierwszych trzech kwartałach wyniósł 32,3 tys. t (mięso świeże i mrożone), czyli był 3,8-krotnie wyższy niż przed rokiem.

Większa liczba ubojów krów w UE, spowodowana pogarszającą się sytuacją na rynku mleka nasilać będzie wzrost unijnej podaży.

Z drugiej strony światowy popyt na wołowinę może wzrastać, szczególnie na rynku azjatyckim (Chiny).

Dodatkowym czynnikiem są susze w Australii, które w kolejnych miesiącach mogą przełożyć się na spadek sprzedaży mięsa wołowego z tego kraju do UE.

Presja na odbudowę stada w tym odległym państwie w 2019 może skutkować ograniczeniem ubojów i handlu.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA