Użytki zielone - podsiew nowymi gatunkami traw

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-04-2016,8:00 Aktualizacja: 23-04-2016,15:13
A A A

Podsiew użytków zielonych polega na wysiewie określonych brakujących gatunków roślin w częściowo zniszczoną darń. W mieszankach powinny dominować najwartościowsze i szybko rozwijające się trawy jak życica mieszańcowa i trwała, festulolium a na słabszych glebach kupkówka pospolita.

Użytki zielone są zasiewane w ilości zazwyczaj ok. 25-30 kg nasion na hektar. W mieszance powinno być 5-6 kg koniczyn oraz ok 20 kg traw po 4-6 kg każdego gatunku. Wybór tej metody jest możliwy, kiedy w runi nie ma uciążliwych chwastów jak rdesty, śmiałek darniowy, turzyce, sity oraz brakuje wysokich traw jak życica trwała i koniczyny.

pastwisko, krowy mleczne, trawy, ruń

Renowacja pastwisk -nawożenie użytków zielonych

Nawożenie pastwisk jest jedną z metod ich renowacji. Niestety w przypadku, kiedy w runi przeważają chwasty nawożenie nie przyniesie żadnych pozytywnych efektów. Mało tego, przyczyni się do jeszcze większego zachwaszczenia Nawożenie pastwisk...

- Wysiew mieszanki powinien być poprzedzony kilkoma zabiegami z zastosowaniem herbicydów, następnie intensywnym bronowaniem, nawożeniem dobrze przefermentowanym obornikiem w ilości ok. 25 ton lub gnojowicą w ilości 15-20 m3 na ha - mówi prof. dr hab. inż. Roman Łyszczarz z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

Podsiew można wykonać późnią jesienią, czyli na początku listopada oraz wiosną najlepiej w marcu. Przed podsiewem trzeba także zastosować nawożenie w ilości 40 kg azotu oraz po 60 kg fosforu i potasu na hektar, a po jego wykonaniu dobrze zwałować teren.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA