Kiszonka z kukurydzy Shredlage. Dlaczego się opłaca?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-06-2020,18:45 Aktualizacja: 18-08-2020,18:48
A A A

Hodowcy bydła mlecznego są coraz bardziej zainteresowani technologią Shredlage. Istnieje także coraz więcej gospodarstw, również w Polsce, które ją stosują i osiągają bardzo dobre wyniki produkcyjne.

Shredlage jest to kiszonka z kukurydzy, która została pocięta na cząstki o długości 26-30 mm. Jest ona przygotowywana za pomocą specjalnej technologii, do której patent wykupiła firma Claas.

Shredlage to koncepcja, która w Europie pojawiła się w 2016 roku. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki, gdzie przyjęła się i jest z powodzeniem stosowana. Zyskuje coraz większe grono zwolenników, m.in. w Czechach, ale także w Polsce.

  • Shredlage jest to kiszonka z kukurydzy pocięta na cząstki o długości 26-30 mm
  • Shredlage to koncepcja, która w Europie pojawiła się w 2016 roku
  • Ziarniaki w tej technologii są pokruszone podczas zbioru
  • Kiszonka z kukurydzy Shredlage charakteryzuje się bardzo dobrą strukturą
  • Polskie gospodarstwa mleczne stosują w żywieniu krów kiszonkę Shredlage

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, GUS, krowy mleczne, produkcja mleka,

Mleko nieznacznie tańsze, ale jest szansa na zmianę trendu

Mleko w maju w skupie w Polsce kosztowało 130,88 zł za hektolitr. Oznacza to spadek notowania tego surowca o 1% w porównaniu do kwietnia 2020 oraz o niemal 3% do maja ubiegłego roku. Mleko jest tańsze, ale zdaniem ekspertów na rynku,...

Specjalny corncracker Shredlage

W sieczkarni kukurydza jest podbierana i cięta na cząstki o długości 26-30 mm. Następnie trafia do gniotownika tj. corncrackera Shredlage, który jest zbudowany z dwóch rolek obracających się w przeciwnych kierunkach, z czego jedna obraca się dwa razy szybciej od drugiej.

Corncracker został wyposażony w profilowane zęby. Na jednym walcu znajduje się ich 110, a na drugim 145. Walce zostały także wyposażone w przeciwbieżny spiralnym rowek. Przerwa między nimi ma wielkość 2 milimetrów. W tę wolną przestrzeń trafia pocięta kukurydza.

Ziarniaki podczas zbioru są wielokrotnie miażdżone i poddawane intensywnemu mieleniu, które redukuje je do bardzo małych fragmentów. Dzięki temu zostają one pokruszone przez co lepsze jest ich zakiszanie oraz przyswajanie przez zwierzęta. Części łodygi i liści również są gniecione i uszkadzane wskutek czego zostają one rozdarte, a ich powierzchnia jest szorstka.

Kiszonka z kukurydzy zebranej w technologii Shredlage charakteryzuje się bardzo dobrą strukturą dzięki dłuższym cząstkom. Wpływa ona pozytywnie na pH żwacza, ponieważ roślina jest bardziej dostępna dla jego mikroorganizmów.

cena masła w blokach, masło konfekcjonowane, spadek cen masła, sery, mleko w proszku,

Krajowa cena masła pnie się w górę

Masło na krajowym rynku w drugim tygodniu czerwca po raz kolejny podrożało. Jego cena była o 2% wyższa niż przed tygodniem i o 7% wyższa niż przed miesiącem.    Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w...

Kukurydza Shredlage to wyższa wydajność?

Szorstkie cząstki stymulują żwacz fizycznie, dzięki czemu technologia ta umożliwia całkowite wyeliminowanie z dawki pokarmowej np. słomy. Ponadto dobrze rozdrobnione ziarniaki zapewniają wysoki udział skrobi w dawce, co może wpłynąć na mniejszą ilość pasz treściwych w TMR-rze.

Badania dotyczące wpływu kukurydzy Shredlage na wydajność mleczną karmionych nią krów już kilka lat temu przeprowadzono na uniwersytecie Wisconsin w USA.

Krowy, które otrzymywały Shredlage, lepiej przyswajały paszę, czego efektem był wzrost wydajności średnio o 1 kg dziennie.

Również polskie gospodarstwa mleczne mają już swoje doświadczenia z tą kiszonką.

Więcej informacji o kiszonce z kukurydzy w technologii Shredlage znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Bydło nr 3/2020. ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2020

Hoduj z głową bydło:

-Deratyzacja w oborze

-Korzyści z matek buhajów

-Różna sposoby alkalizowania

-Z racic na wymię

-Zespół Tłustej Krowy

PRENUMERATA