Nierówne kontrole żywności polskiej i importowanej? LIR wskazuje na problem
Na nierówną konkurencję między producentami krajowymi a dostawcami spoza UE w zakresie kontroli żywności – zwraca uwagę lubelski samorząd rolniczy. I postuluje zmiany w tym zakresie.
Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej (LIR) przyjął i opublikował stanowisko w sprawie badań żywności rodzimej i importowanej. Zwraca w nim uwagę na istotny problem nierównego traktowania producentów w zakresie kontroli bezpieczeństwa żywności i badań na obecność pozostałości substancji niedozwolonych lub niepożądanych w surowcach i artykułach rolno-spożywczych.
Kontrole importowanych ogórków – ile ton sprowadzono, ile odrzucono?
Konkurencja jest nierówna
„W Polsce cały proces produkcji - począwszy od pozyskania surowców, przez kolejne etapy technologiczne, aż po wytworzenie produktu końcowego - podlega stałemu nadzorowi oraz szczegółowym kontrolom właściwych służb. Tymczasem w przypadku produktów importowanych z krajów trzecich kontrola obejmuje wyłącznie finalny produkt w momencie jego wprowadzenia na rynek Unii Europejskiej” – wskazuje LIR.
W ocenie izby, taka praktyka prowadzi do sytuacji nierównej konkurencji między producentami krajowymi a dostawcami spoza UE.
„Polscy przedsiębiorcy ponoszą znacznie większe koszty oraz ryzyko związane z rozbudowanym systemem kontroli, podczas gdy produkty spoza Unii poddawane są jedynie ograniczonym badaniom końcowym” – podkreślono w stanowisku.
Potrzebne nowe rozwiązanie
Ziemniaki z importu wypychają polskie. Izba domaga się kontroli
W związku z powyższym LIR postuluje wprowadzenie możliwości wykonywania równoważnych badań/kontroli również dla produktów żywnościowych wytwarzanych poza terytorium Polski (UE). Takie rozwiązanie według lubelskiego samorządu rolniczego:
- zapewniłoby równe warunki konkurencji dla wszystkich podmiotów działających na rynku;
- zwiększyłoby transparentność i zaufanie konsumentów do produktów importowanych;
- spowodowałoby, że produkty niespełniające norm nie będą wprowadzane do obrotu.
„W ocenie LIR, zasada równego traktowania producentów, niezależnie od kraju pochodzenia produktu, powinna być jednym z kluczowych filarów polityki kontroli żywności i ochrony zdrowia konsumentów w Polsce i UE” – podsumowano wystąpienie.
Źródło: LIR
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś