II Forum Sektora Wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-10-2015,15:00 Aktualizacja: 27-10-2015,15:02
A A A

II Forum Sektora Wołowiny odbędzie się 26 listopada w Warsaw Plaza Hotel. Wezmą w nim udział hodowcy, przedstawiciele handlu, administracji i świata nauki.

Hasłem przewodnim tegorocznego spotkania będzie: Polska wołowina - wołowina z przyszłością. Organizatorem konferencji jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Zostało ono sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

wołowina, eksport wołowiny, import wołowiny, rynek mięsa

Import wołowiny spada, eksport rośnie

Kraje Unii Europejskiej sprowadziły od stycznia do lipca w ekwiwalencie mięsa 188,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z...

Głównymi tematami, jakie mają zostać poruszone na forum są m.in. zapobieganie spadkowi pogłowia bydła, współpraca nauki z praktyką na rzecz podnoszenia konkurencyjności sektora, wypracowanie wspólnej strategii wszystkich uczestników łańcucha dostaw oraz budowa marki polskiej wołowiny.

Istotnym tematem tegorocznego Forum będą konsekwencje reformy rynku mleka i ich wpływ na hodowlę bydła mięsnego.

- Polski sektor wołowiny jest uzależniony od branży mleczarskiej. Po uwolnieniu kwot mlecznych nastąpiła koncentracja produkcji w dużych gospodarstwach, przewidywana jest również likwidacja niewielkich gospodarstw hodujących do 30 krów. Szansą dla nierentownych producentów mleka, ale także dla branży wołowiny jest zmiana profilu gospodarstw na produkcję mięsną - mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Ważnym tematem będzie także produkcja mięsa wołowego najwyższej jakości oraz promocja marki polskiej wołowiny w oparciu o najwyższą jakość, a nie najniższą cenę.

Honorowy patronat nad II Forum Sektora Wołowiny sprawują Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Główny Inspektorat Weterynarii, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.

Konferencja została także objęta patronatem merytorycznym przez organizacje i instytucje branżowe. Zostali nimi UPEMI, Związek Polskie Mięso, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Podlaska Izba Rolnicza, Centrum Doradztwa Rolniczego, Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych oraz Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA