Bydło
RSS-
14-01-2016,13:45
Mikotoksyny sprzężone – niebezpieczne dla zdrowia krów
Krowy spożywające pasze zawierające mikotoksyny mogą mieć mniejszą odporność, zaburzenia rozrodu, mniejszą produkcję mleka oraz problemy metaboliczne. -
14-01-2016,11:40
Kwasy tłuszczowe omega-3 ograniczają zamieranie zarodków
Zamieranie zarodków u bydła można graniczyć przez dodatek do paszy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci oleju rybiego, ekstradowanego lnu lub nasion rzepaku. -
10-01-2016,9:00
Odchów jałówek. Nowa forma współpracy hodowców bydła mlecznego?
Obora służy wyłącznie do odchowu młodzieży. Pobliscy hodowcy przywożą do niej swoje cielęta, a po kilkunastu miesiącach odbierają cielne jałowice. Czy taki scenariusz jest możliwy w Polsce? -
08-01-2016,11:00
Czyste i wygodne legowiska zwiększają opłacalność produkcji
Wygodne legowiska dla krów są jednym z czynników wpływających na zdrowotność stada, w tym nóg, racic oraz wymion. Dodatkowo podczas odpoczynku wzrasta przepływ krwi przez wymię, a tym samym produkcja mleka. -
08-01-2016,8:40
Premia za ograniczenie dostaw mleka. Mleczarnia chce zapobiegać nadprodukcji
Jedna z największych europejskich mleczarni Friesland Campina wprowadziła nowy instrument w postaci premii dla hodowców bydła mlecznego, która ma przeciwdziałać dalszemu wzrostowi produkcji mleka. -
07-01-2016,13:05
Polskie mleczarnie dopasowują się do potrzeb rynku i zmieniają asortyment produkcji
Polska w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. zmieniła wielkość produkcji asortymentu przetworów mleczarskich. Zmiany te wynikały ze spadku cen artykułów mleczarskich, zakazu sprzedaży towarów do Rosji oraz zmniejszenie zamówienia ze strony Algierii.