Powstanie ubojnia i zakłady przetwórcze. Kilkaset osób znajdzie pracę

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-05-2017,15:00 Aktualizacja: 10-05-2017,13:26
A A A

Ponad 600 nowych miejsc pracy zamierza stworzyć w Radomiu firma QFG Food, specjalizująca się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. "żywności wygodnej". W ramach inwestycji ma powstać m.in. ubojnia drobiu i dwa zakłady przetwórcze.

Inwestycja zlokalizowana jest na terenie Podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Firma QFG Food kupiła go od spółki Wodociągi Miejskie w Radomiu. - Planujemy docelowo zatrudnić ponad 600 osób. Inwestycja szacowana jest na 170 mln zł - zapowiedział podczas uroczystości wmurowania aktu erekcyjnego Jarosław Krzyżanowski, prezes firmy.

żywność ekologiczna, produkty ekologiczne, certyfikacja produktów ekologicznych, żywność eko, Agnieszka Szpaderska

Polska żywność ekologiczna rośnie w siłę

Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. W tym roku jego wartość ma przekroczyć miliard złotych, a w ostatniej dekadzie liczba producentów wytwarzających jedzenie bez udziału środków chemicznych wzrosła o 576 proc. - W Polsce...

Ubojnia ma powstać w ciągu 1,5 roku. W kolejnych etapach inwestycji budowane będą zakłady przetwórcze. Według Rafała Rajkowskiego, członka zarządu woj. mazowieckiego tak duża inwestycja będzie impulsem dla rozwoju Radomia i regionu radomskiego.

Radosław Witkowski, prezydent Radomia podkreślił natomiast, że dzięki działalności firmy QFG Food w tym mieście szansę na znalezienie pracy mają osoby bez doświadczenia zawodowego i specjalnych kwalifikacji.

Włodarz miasta zaznaczył, że od dwóch lat bezrobocie w Radomiu spada i obecnie jest na poziomie 15,9 proc. Na 14,2 tys. zarejestrowanych w urzędzie pracy bezrobotnych blisko 7,8 tys. nie posiada kwalifikacji zawodowego lub doświadczenia. I to oni - jak powiedział prezydent Radomia - znajdą zatrudnienie w ubojni.

W zakładzie wykorzystane zostaną najbardziej zaawansowane technologie uboju i rozbioru, pozwalające na uzyskanie docelowej wydajności nawet 270 tys. sztuk na dobę.

Trzon produkcji QFG Food Group zlokalizowany jest w podradomskich Pionkach. Krzyżanowski zapowiedział zainwestowanie tam w ciągu najbliższych 5 lat blisko 400 mln zł, co będzie się wiązało ze stworzeniem około 1000 nowych miejsc pracy.

Firma QFG Food od wielu lat specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. "żywności wygodnej", gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. Głównymi odbiorcami wyrobów są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80 proc. produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj