Bakterie na chwościk buraka
ProBeet WG to preparat mikrobiologiczny zawierający 4 szczepy bakterii Bacillus sp., które pochodzą z ekosystemów rolniczych, wykazując wysoką funkcjonalność w stymulowaniu naturalnej odporności.
Firma Osadkowski wprowadza na rynek preparat biologiczny ProBeet WG, który ma wspomagać rośliny buraka cukrowego w ograniczeniu porażenia przez chwościk buraka.
ProBeet WG to preparat mikrobiologiczny zawierający 4 szczepy bakterii Bacillus sp., każdy w ilości 108 jtk (jednostek tworzących kolonie)/g. Szczepy pochodzą z ekosystemów rolniczych, wykazując wysoką funkcjonalność w stymulowaniu naturalnej odporności roślin.

Jak poprawić zdrowotność roślin?
Bakterie zasiedlając rośliny i ich otoczenie, zajmują przestrzeń blokując rozwój fitopatogenów. Produkują wiele substancji takich jak surfaktanty, siderofory, wpływających korzystnie na wzrost roślin uprawnych.
Produkt ma pobudzać i wzmagać Systemiczną Odporność Indukowaną (ISR) na chwościk buraka. Ma formę granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej do stosowania w buraku cukrowym i innych uprawach polowych (m.in. soi i buraku pastewnym). Zalecana dawka wynosi 1-1,5 kg w 200-300 l wody na 1 ha.
Źródło: Osadkowski 2023.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
-
Cukrownie KGS mają przerobić 7,7 mln ton buraków. Trwają negocjacje z plantatorami
-
Tragedia w lesie. 75-latek zginął podczas zwózki drewna ciągnikiem
-
Eksport siana z Polski. Wysyłka do Korei Południowej pod lupą inspekcji
-
Uwolnienie dronów dla rolnictwa? Resort: sytuacja prawna jest złożona
-
Maszyny wciąż płoną na polach. Strażacy gasili kombajn
-
Na dużej niemieckiej giełdzie tuczników wciąż bez zmian
-
Seat wpadł w bele kiszonki. Młody kierowca z dożywotnim zakazem
-
Lepsza koniunktura w rolnictwie? IRG SGH: poprawa finansów, wzrost zakupów, większa skłonność do kredytów
-
"Mój Prąd" właściwie wyczerpany, nabór na "Energię dla wsi" też może być skrócony




-
11-09-2025,9:25
25 robotów udojowych w Cieszymowie. Zdjęcia
-
08-09-2025,17:10
Kukurydza w centrum uwagi. Udany Dzień Kukurydzy z PZPK w Pawłowicach
-
11-08-2025,10:05
Azja ratunkiem i wielką szansą polskiego i europejskiego mleczarstwa
-
29-07-2025,10:00
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
24-07-2025,8:25
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku