Bakterie na chwościk buraka
ProBeet WG to preparat mikrobiologiczny zawierający 4 szczepy bakterii Bacillus sp., które pochodzą z ekosystemów rolniczych, wykazując wysoką funkcjonalność w stymulowaniu naturalnej odporności.
Firma Osadkowski wprowadza na rynek preparat biologiczny ProBeet WG, który ma wspomagać rośliny buraka cukrowego w ograniczeniu porażenia przez chwościk buraka.
ProBeet WG to preparat mikrobiologiczny zawierający 4 szczepy bakterii Bacillus sp., każdy w ilości 108 jtk (jednostek tworzących kolonie)/g. Szczepy pochodzą z ekosystemów rolniczych, wykazując wysoką funkcjonalność w stymulowaniu naturalnej odporności roślin.
Jak poprawić zdrowotność roślin?
Bakterie zasiedlając rośliny i ich otoczenie, zajmują przestrzeń blokując rozwój fitopatogenów. Produkują wiele substancji takich jak surfaktanty, siderofory, wpływających korzystnie na wzrost roślin uprawnych.
Produkt ma pobudzać i wzmagać Systemiczną Odporność Indukowaną (ISR) na chwościk buraka. Ma formę granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej do stosowania w buraku cukrowym i innych uprawach polowych (m.in. soi i buraku pastewnym). Zalecana dawka wynosi 1-1,5 kg w 200-300 l wody na 1 ha.
Źródło: Osadkowski 2023.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
-
Hoduj z Głową Świnie nr 2 w 2024 roku. Wideo
-
Makabra na drodze. Motocykl zaczął się palić po uderzeniu w ciągnik rolniczy. Dwie podróżujące jednośladem osoby spłonęły
-
Mleczne stada o najwyższej wydajności w w Świętokrzyskiem i Małopolsce
-
Skradziony ciągnik odzyskany w godzinę. 30-latek przyznał się do kradzieży
-
Rolnicy spotkali się z ministrem Siekierskim. Apelowali o uszczelnienie granicy polsko-ukraińskiej
-
Kaczyński: idziemy do Parlamentu Europejskiego, żeby odrzucić Zielony Ład
-
Zmarł druh OSP, który zasłabł podczas ćwiczeń
-
"Republika gwarantuje zdrowe odżywianie obywatela". Włosi chcą wpisać suwerenność żywnościową do konstytucji
-
Cena tuczników spadnie pod presją handlu?
do 30.04.2024 - uregulowanie składek za II kwartał 2024 r.
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?