Bakterie na chwościk buraka
ProBeet WG to preparat mikrobiologiczny zawierający 4 szczepy bakterii Bacillus sp., które pochodzą z ekosystemów rolniczych, wykazując wysoką funkcjonalność w stymulowaniu naturalnej odporności.
Firma Osadkowski wprowadza na rynek preparat biologiczny ProBeet WG, który ma wspomagać rośliny buraka cukrowego w ograniczeniu porażenia przez chwościk buraka.
ProBeet WG to preparat mikrobiologiczny zawierający 4 szczepy bakterii Bacillus sp., każdy w ilości 108 jtk (jednostek tworzących kolonie)/g. Szczepy pochodzą z ekosystemów rolniczych, wykazując wysoką funkcjonalność w stymulowaniu naturalnej odporności roślin.

Jak poprawić zdrowotność roślin?
Bakterie zasiedlając rośliny i ich otoczenie, zajmują przestrzeń blokując rozwój fitopatogenów. Produkują wiele substancji takich jak surfaktanty, siderofory, wpływających korzystnie na wzrost roślin uprawnych.
Produkt ma pobudzać i wzmagać Systemiczną Odporność Indukowaną (ISR) na chwościk buraka. Ma formę granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej do stosowania w buraku cukrowym i innych uprawach polowych (m.in. soi i buraku pastewnym). Zalecana dawka wynosi 1-1,5 kg w 200-300 l wody na 1 ha.
Źródło: Osadkowski 2023.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
-
Rolnik musi być chroniony na wsi. "Złośliwość sąsiadów często jest daleko posunięta"
-
Wybuchło 4. ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce w 2025 roku!
-
Groźny wypadek przy zbiorach. Mężczyzna wpadł pod kombajn
-
KGS i ORLEN chcą rozwijać produkcję biometanu
-
Alternarioza ziemniaka – rosnące zagrożenie dla plonów
-
Rozszerzone dopłaty do strączkowych? "Cenne źródło białka"
-
Brazylia stawia na biopaliwa – etanol i biodiesel zyskują na znaczeniu
-
Już niemal 9,5 miliona hektarów gruntów leśnych w Polsce
-
Omacnica prosowianka – czym zwalczać groźnego szkodnika?




-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-06-2025,14:30
Mleczna Gala 2025 za nami
-
17-06-2025,10:35
Najnowocześniejsza wytwórnia pasz Agri Plusa już pracuje
-
09-06-2025,12:30
Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
-
02-06-2025,7:40
Agri Plus otworzył nową wytwórnię pasz w Kurzętniku
-
29-05-2025,15:30
O robotach na Szczegółowej uprawie roślin
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo