Trzeba jasno określić wizję rozwoju sektora mlecznego w Polsce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Dr hab. Andrzej Parzonko | Fundusz Promocji Mleka ARR
01-05-2016,11:20 Aktualizacja: 05-05-2016,15:45
A A A

Jak wynika z badań Międzynarodowej Sieci Gospodarstw Porównawczych (IFCN) koszty produkcji mleka w analizowanych siedmiu krajach UE w 2012 roku (14 typowych gospodarstwach) wahały się od 127,1 do 179,3 zł za 100 kg mleka standardowego (tabela 4).

Najniższe koszty występowały w typowym gospodarstwie w Polsce, utrzymującym 65 krów. W strukturze kosztów dominowały koszty bezpośrednie (rzeczywiste) produkcji mleka, które przeciętnie w analizowanych gospodarstwach wynosiły 117,4 zł/100 kg mleka.

Udział kosztów alternatywnych, związanych z zaangażowaniem własnych czynników produkcji w analizowanych gospodarstwach, wahał się od 12 do 40% w strukturze kosztów całkowitych.

Najwyższe koszty alternatywne, przekraczające 55 zł w przeliczeniu na 100 kg standardowego mleka występowały w najmniejszych (pod względem liczby utrzymywanych krów) typowych gospodarstwach w Polsce (65,2 zł), w Irlandii (61,9 zł) i Niemczech (58,7 zł).

Bardzo ciekawym zjawiskiem są wyniki z typowych gospodarstw z Danii. Mimo najwyższej produkcyjności ziemi i wydajności pracy spośród porównywanych jednostek, typowe gospodarstwa z tego kraju generowały najwyższe koszty produkcji mleka. Zdecydowanie przewyższały one uzyskiwaną cenę.

Tabela 4. Koszty produkcji mleka z wybranych krajów europejskich w 2012 roku [zł/100 kg mleka ECM***]

Wyszczególnienie

Koszty*

Cena

mleka

1

2

3

Razem

(1+2+3)

 

Niemcy 80**

104,3

58,7

0,0

163,0

146,7

Niemcy 240

104,3

22,8

3,3

130,4

146,7

Polska 16

114,1

65,2

0,0

179,3

120,6

Polska 65

104,3

22,8

0,0

127,1

123,9

Holandia 76

127,1

45,6

3,3

176,0

136,9

Holandia 173

123,9

26,1

6,5

156,5

140,2

Francja 50

114,1

48,9

0,0

163,0

136,9

Francja 72

133,7

32,6

3,3

169,5

136,9

Irlandia 62

91,3

61,9

0,0

153,2

127,1

Irlandia 126

81,5

52,2

0,0

133,7

133,7

Wielka Bryt.150

133,7

19,6

0,0

153,2

153,2

Wielka Bryt. 246

114,1

22,8

0,0

136,9

153,2

Dania 150

146,7

29,3

0,0

176,0

136,9

Dania 275

150,0

19,6

0,0

169,5

136,9

* Koszty: 1) bezpośrednie, 2) zaangażowania własnych czynników produkcji, 3) koszty kwoty mlecznej

**Liczba występująca przy nazwie danego kraju informuje o liczbie krów mlecznych utrzymywanych w gospodarstwie, np.: np.: Niemcy 80 – 80 krów mlecznych w typowym gospodarstwie niemieckim

*** Średni kurs wg NBP: 1 USD - 3,26 zł

Źródło: opracowanie własne na podstawie Dairy Report, International Farm Comparison Network, 2013

  1. Jakie są szanse i bariery rozwoju produkcji mleka w polskich gospodarstwach na tle wiodących krajów UE?

Gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka w Polsce są dość mocno zróżnicowane, nie mniej jednak (jak wynika z wcześniejszych analiz) wyróżniają się na tle innych krajów europejskich przeciętnie niewielką skalą produkcji i stosunkowo niską efektywnością techniczną.

Czynnikiem inspirującym wszelkie zmiany w gospodarstwach mlecznych są ceny oferowane przez mleczarnie. Prognozowanie cen mleka jest zdaniem niezwykle trudnym i obarczonym ryzykiem błędu. Nie mniej jednak zastanawiając się nad tym zagadnieniem należy uwzględniać z jednej strony podaż mleka (nie tylko w Polsce, ale na całym świecie), a z drugiej należy zastanawiać się nad popytem.

Poleć
Udostępnij