Trzeba jasno określić wizję rozwoju sektora mlecznego w Polsce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Dr hab. Andrzej Parzonko | Fundusz Promocji Mleka ARR
01-05-2016,11:20 Aktualizacja: 05-05-2016,15:45
A A A

Największy procentowy ubytek gospodarstw wystąpił na: Litwie (69 proc.), Łotwie (61 proc.), Portugalii (61 proc.), Polsce (58 proc.), Hiszpanii (50 proc.). Oczywiście zmniejszaniu liczby gospodarstw zajmujących się chowem bydła i produkcją mleka towarzyszył proces zwiększania skali produkcji w jednostkach, które podjęły decyzję o kontynuacji prowadzenia tej działalności.

Największe przyrosty rocznej produkcji mleka sprzedawanego do mleczarń z przeciętnego gospodarstwa miały miejsce w takich krajach jak: Estonia (762 t), Dania (750,9 t), Czechy (677,4 t), Słowacja (563,6 t), Wielka Brytania (408,1 t).

  1. Jaka jest siła ekonomiczna typowych gospodarstw zajmujących się produkcją mleka w krajach UE, USA i Nowej Zelandii? (badania prowadzone w ramach Międzynarodowej Sieci Gospodarstw Porównawczych - IFCN);

Różne uwarunkowania makroekonomiczne, historyczne, przyrodnicze, kultura danego kraju, tradycje w spożyciu i produkcji mleka wyznaczają organizację gospodarstw zajmujących się produkcją mleka. W większości krajów europejskich produkcja mleka prowadzona jest w gospodarstwach rodzinnych, w których podstawą jest praca rolnika i jego rodziny.

Jednak siła ekonomiczna mierzona wartością produkcji mleka z gospodarstwa oraz stopniem wykorzystania czynników produkcji jest różna. Jak wynika z badań prowadzonych w ramach Międzynarodowej Sieci Gospodarstw Porównawczych (International Farm Comparison Network - IFCN) istnieje ścisła zależność pomiędzy skalą produkcji mleka a efektywnością techniczną wykorzystania czynników produkcji (tabela 3).

Najwyższą produkcyjnością ziemi i wydajnością pracy charakteryzowały się gospodarstwa duńskie i holenderskie. Wyraźnie, od grupy porównywanych typowych gospodarstw, pod analizowanym względem, odstawało polskie gospodarstwo, w którym utrzymywanych było 16 krów.

Tabela 3. Parametry techniczno-organizacyjne typowych gospodarstw z wybranych krajów europejskich w 2012 roku

Wyszczególnienie

Zasoby ziemi

i jej produkcyjność*

Nakłady

i wydajność pracy

Produkcja mleka

1*

2

3

4

5

6

7

8

9

Niemcy 80**

79

83

8 913

1,01

2,4

83

140

7305

584,4

Niemcy 240

238

100

9 242

1,01

4,3

35

696

9165

2 199,6

Polska 16

32

98

3 342

0,50

2,5

100

20

6550

104,8

Polska 65

100

81

6 736

0,65

5,2

47

106

8394

545,6

Holandia 76

45

100

14 508

1,69

1,1

91

311

8590

652,8

Holandia 173

101

100

14 662

1,71

1,6

69

639

8560

1 480,9

Francja 50

61

98

6 936

0,82

1,6

100

123

8293

414,7

Francja 72

120

59

8 825

0,60

2,8

72

148

8678

624,8

Irlandia 62

53

66

9 360

1,17

2,1

93

80

5281

327,4

Irlandia 126

108

99

7 630

1,17

3,8

80

128

6475

815,9

Wielka Bryt.150

122

93

10 920

1,23

2,5

51

463

8260

1 239,0

Wielka Bryt. 246

191

94

10 560

1,29

4,5

52

386

7707

1 895,9

Dania 150

148

78

12 340

1,01

2,5

38

714

9497

1 424,6

Dania 275

236

81

13 799

1,17

3,5

27

1329

9592

2 637,8

*1) Powierzchnia UR [ha], 2) Odsetek UR wykorzystywanych, jako pasze dla krów mlecznych [%], 3) Produkcja mleka z hektara głównej powierzchni paszowej [kg mleka/ha UR], 4) obsada krów [liczba krów/ha UR], 5) Liczba osób pracujących w gospodarstwie [liczba jednostek pełnosprawnych], 6) Procentowy udział nakładów pracy rolnika i jego rodziny przy produkcji mleka [%], 7) Techniczna wydajność pracy [produkcja mleka na godzinę pracy], 8) Wydajność mleczna krów [kg], 9) Roczna produkcja mleka z gospodarstwa [ton/ECM]

**Liczba występująca przy nazwie danego kraju informuje o liczbie krów mlecznych utrzymywanych w gospodarstwie, np.: Niemcy 80 – 80 krów mlecznych w typowym gospodarstwie niemieckim

Źródło: opracowanie własne na podstawie Dairy Report, International Farm Comparison Network, 2013

Zastanawiając się na efektywnością ekonomiczną chowu bydła mlecznego z wybranych (znaczących) krajach UE można poddać analizie koszty produkcji mleka.

Poleć
Udostępnij